Kylling i Römertopf

Kylling i Römertopf

Oppdatering: her har du en oppskrift på ekstra god kylling i Römertopf!

Til bursdagen min i Januar så fikk jeg jo en Römertopf av Anette som har stått litt ubrukt fram til nå. Det er en stund siden vi har laget oss kylling til søndagsmiddag så da var det fint å kunne prøve den. Jeg har aldri brukt det før så dette var jeg helt åpen for. Det som er gøy med Römertopf er at den blir lagt i bløt 20 minutter før man setter den inn i ovnen. Det som da skjer når den blir varm er at det er dampen fra denne som varmer opp det som er inni. Da blir for eksempel kyllingen i dette tilfellet superdupersaftig.

Vi har jo en liten superoppskrift på kylling vi har arvet fra min mor, men siden vi alt skulle prøve kylling i leirform var det greit å prøve noe helt annet enn vanlig.

Som utgangspunkt brukte jeg oppskriften til Villniss, men den er justert noe i mer i ettertid. Litt mindre sitron og mer sjalottløk og hvitløk for å få mer fart i smaken. Chilien hjelper også på å få litt mer smak, det blir ikke hot.

1 halv sitron
2 laurbærblader
1/5 løk
5 sjalottløk
2 chili
Estragon
Smør
3 hvitløkfedd
Halvt beger med Crème fraiche

Kylling i Römertopf
Smøret skal under huden på kyllingen

Dette her går kjemperaskt å lage og det er bare å kaste alt i formen. Litt i riktig rekkefølge da. Sitronskiver i bunn, så poteter og løk litt i lag topp med chili og estragon. Ta ut frøene og stilken inni chilien før du hakker den opp. For å få litt ekstra ut av hvitløkfeddene, legg dem på benken og press litt på dem med håndflata slik at de knuses lett. De skal bare åpnes litt. Vi brukte mandelpoteter i dag, og de vasket vi før de ble skjert i skiver. De kunne nok med hell ha blitt skåret i enda litt tynnere skiver for de ble ikke helt ferdige innenfor tiden. Kyllingen deler du så i flere biter og legger på toppen. Jeg gned dem inn med salt og pepper og stakk litt smør under huden på kyllingen. Ikke vær feig med krydderet, da blir det bare kjedelig.

Så setter man inn Römertopfen inn i en kald ovn og kjører temperaturen opp til 220 grader. La den stå med lokk i 40 minutter, så tar man av lokket, og lar den stå inne i 15 minutter til. Men helst til potetene er ferdige.

Når lokket går av kan du ta ut ca 2 dl av kraften som er i bunnen av formen og røre det godt ut i et halvt beger med crème fraiche. Den tar du så og heller over kyllingen igjen slik at den får være med den siste delen uten lokk. Denne varianten fant vi hos Kokeboka.net.

Jeg er litt usikker på hva jeg hadde av forventninger til denne dingsen. Egentlig var det ikke stort annerledes enn å lage vanlig kylling, den ble bare utrolig mer saftig. Jeg pleier også å steke kyllingen hel, men det var nesten bedre å steke den delt opp slik som vi gjorde i dag.

Oppdatering: her har du en oppskrift på ekstra god kylling i Römertopf!

Kylling i leireform
Glemte helt å ta bilde før vi forsynte oss!

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

Comments are closed.