Categories
Mat Oppskrifter

Ekstra god kylling i Römertopf

Etter vi hadde brukt Römertopfen sist, fant vi ut at vi skulle prøve vår egen variant for å få et litt bedre sammenligningsgrunnlag. Hvor mye av den saftige kyllingen var egentlig Römertopfen sin fortjeneste? Når man steker kylling er det jo mange måter å variere det rundt slik at det setter smak og påvirker kyllingen under steking. Dette med sitron, estragon og poteter var nytt for oss. Vår variant (det er strengt tatt mamma sin variant) har sellerirot og gulrøtter som grunnstein for å sette smak. Det gjør den nesten til den rake motsetningen når alternativet er å bruke sitron. Den serveres også med ris og ikke poteter.

På utkikk etter Römertopf? Kitchentime har gode priser på både 2,5kg leirgryte og 5kg römertopf (Sponsede lenker)

Og dette ble rett og slett fantastisk. Smakene vi er kjent med sammen med verdens mest saftige kylling ble strålende. Römertopfen er genial når man skal steke kylling. Jeg tror aldri jeg har klart å lage den så saftig noen gang tidligere, og man gjør jo ikke noen ting. Når jeg har brukt vanlig form har jeg vært nødt til å helle kraft over flere ganger i løpet av steketiden slik at den ikke skal tørke ut. Det trengte jeg ikke nå! Det er bare å hakke opp grønnsakene blande de sammen og legge de i bunn med kyllingen oppå. Chilien snitter du i små biter mens hvitløkfeddene gir du bare et lite dytt og legger i forma. Del kyllingen opp i flere biter. Skjer lårene av stykket og brystbenet deler du fra ryggstykket. Selv om det ikke er så mye kjøtt på ryggstykket er det viktig å ha det med i formen. Her sitter det mye kraft og smak som vil gå tapt om det ikke er med. Noen snitter og bretter kyllingen ut som en sommerfugl, men det har ikke jeg prøvd enda. Jeg kommer alltid på dette for sent. Krydre godt og sette inn i kald ovn med mål om 220 grader. 40 min med lokk og 25 min uten lokk på grill. Bare husk å la leirgryta ligge 20 minutter i vann.

Ingredienser:
1 kylling
½ sellerirot
3 gulrøtter
3 sjalottløk
4 norske stjerneløk
½ vanlig løk
3 hvitløkfedd
2 chili
3 klatter med smør

Krydder:

  • Provence
  • Paprika
  • Salt
  • Pepper
  • Chili

Vi hadde litt mer gulrøtter nå enn vi pleier, og har vi sjampinjong har vi det også oppi krukka. Dersom du heller vil prøve den vi lagde sist finner du oppskriften til den her

Ferdig på bordet

2 replies on “Ekstra god kylling i Römertopf”

[…] Helstekt kylling må vel kanskje være en av mine absolutte favorittretter, men denne kyllingretten her kniver faktisk helt oppe i toppen. Den er nesten like herlig å lage som den er å spise med alle de fantastiske luktene som oppstår på kjøkkenet. Coq au vin har vi jo vært innom tidligere, men ved å bytte ut vin med Weissbier skjer det noe virkelig spennende. Weissbier skal være fruktig og syrlig uten å være bitter, så her er det muligheter! […]

Comments are closed.