Suppeserien: Klassisk Blomkålsuppe

Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe
Blomkålsuppe

Pang sa det, så var blomkålen kommet i butikken, nesten som julekvelden på kjerringa. Når den nå endelig er her må vi passe på å bruke den. Vi er grusomt glade i sommeren, men blomkålen har vi ventet på og gledet oss til å kunne lage suppe av. Av alle de mulig oppskriftene på blomkålsuppe tar vi derfor utgangspunkt i en av de som er beskrevet i Henriette Schønberg Erkens Store kokebok. Her har hun også skrevet under beskrivelsen for å rense kålen: “Jo blomkål, som er en av våre mest verdifulle grønnsaker, med støre næringsverdi og mildere smak enn de andre kålarter -.” “Hvit og velsmakende blir den også ved å kokes i søt melk, men bare til selskapsbruk”. Hos oss er suppedagen tirsdager, og vi droppet eggeplommene som Henriette ville ha oss til å vispe inn, og med litt mindre vann siden kålhodene ble litt små. Siden vi syns det er lettere å bruke blender enn å presse alt igjennom en sikt blir også framgangsmåten litt annerledes.

Ingredienser

  • 3 blomkålhoder
  • 2 liter vann
  • 1 liten purreløk
  • 250g kålrot
  • 100g smør
  • 85g hvetemel
  • salt

Kutt opp blomkålen i grove biter sammen med purren og kålroten. Kok alt i vann til blomkålen nesten er ferdig. Sil av kraften i en annen kjele eller og ut blomkålen. Kutt den opp i mindre buketter og kok resten smmen med stilkene til det er helt mørt. Bukettene setter du til siden til senere. Så snart restene er møre nok siler du av kraften og kjører blomkålen, purren og kålroten i en blender med noe av kokekraften et par minutter. Etterhvert vil det bli en flott pure som du kan blande inn i suppen.

Mens blenderen suser avgårde kan du varme smør i gryta og røre inn smøret. Spe ut med kokekraften og ha i blomkålbukettene. Spe på med pureen fra blenderen slik at du får den tykkelsen du vil ha på suppa. Smak til med salt til slutt.

Se de andre suppene i suppeserien her

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.