Slik lager du steam-buns hjemme

Steambun med andebryst
Steam bun med andebryst

Er det en ting denne bloggen ikke skal beskyldes for å være, så er det en bakeblogg. Men skal vi klare å ta low and slow rettene videre må vi få denne komponenten også på plass. Denne bloggen handler jo først og fremst om at vi skal lære oss nye ting.

Sjekk her for hva du skal putte i selve steam-bunsen.

Steambuns kom vi over på inspirasjonsturen vår til New York. På Brooklyn flea i Williamsburg var det en fantastisk liten popup som solgte disse herlighetene. Vi smakte på to, en som var fylt med pork belly og en som var fylt med and. De var rett og slett magiske. Forrige uke fikk jeg også testet steambuns på Hitchhiker i Mathallen som også var utrolig gode.

Steam buns kan man fylle med nær sagt hva som helst av langstekt kjøtt, og passer like godt til BBQ – asiatisk som til meksikansk. De deilige myke fluffy brødene som pakker inn de herlige smakene fra fyllet er perfekt som fingermat man kan momse i seg i helgen. Teksturen gjør den også svært gunstig til alt som har klissete tykke sauser til, for det kleber seg helt fantastisk fast til brødstykkene.

Steam bun med pulled pork
Steam bun med pulled pork

Jeg er ingen ekspert på kinesisk mat – der jeg faktisk ganske blank – men slik jeg har forstått det er Steam buns tradisjonelt fylt med kjøtt eller vegetarinnhold og pakket sammen før de blir dampet. Å presentere det på denne måten som en slags taco er vel nyvinningen nå som dette raser oppover på hipsterskalaen, men størrelsen på selve bittet er ganske likt.

Vi har trålet nettet, og det finnes mange oppskrifter på steam buns. Noen litt mer kompliserte enn andre, forrige helg testet vi en som var ganske enkel, uten melk og bakepulver og det funket, men det ble ikke så bra som jeg ville ha det. Heldigvis var det en unnskyldning for å kunne lage det igjen denne helgen.

I steamer fra IKEA
I steamer fra IKEA

Vi har testet dem både i en grønnsaksdamper fra IKEA og i dampovnen, og resultatet ble definitivt best i dampovnen. Hvis du ikke har noen av delene, vet jeg at de selger sånne bambusrammer for å dampe mat i nær sagt alle større (og noen mindre) Asiatiske butikker. De koster ikke mange kronene og er jo kjempetøffe å servere bunsene i.
Oppskriften er løst basert på denne fra Momofuku, hvis du heller vil prøve den.

Ingredienser

  • 4cups hvetemel
  • 4ts gjær
  • 1cup varmt vann
  • 1/2cup melk
  • 6ss sukker
  • 1ss salt
  • 1ts bakepulver
  • 20g smeltet margarin
  • + smeltet margarin til pensling

Bland først vann, melk og gjær sammen i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Når gjæren er blandet godt ut har du i resten og elter degien til den er myk og fin – 10/15 minutter. Sett den i en oljet bolle, dekk til og sett til heving et lunt sted. Vår stod i 3 timer før den hadde mer enn doblet seg i størrelse. Kna deigen lett og del den i to. Rull to pølser og del opp i biter på rundt 40-50 gram. Vi testet med noen under 30 gram, men de ble rett og slett for små og de på 60 ble for store. Trill stykkene som baller og la de heve på et brett under plast i 50 minutter.

I mellomtiden kan du klippe opp biter med bakepapir så du kan legge en under, og en i mellom som vist på bildet. Vi testet med mellomleggspapir, men det funket ikke noe særlig. De festet seg til deigen og ødela hele moroa.

I dampovnen
I dampovnen

Når stykkene har etterhevet former du de litt som en oval klump og ruller de ut så de blir lange og flate. Pensle det som blir innsiden og brett de sammen med et papirstykke i mellom. Pensle også undersiden og legg et papirstykke under også.

For dampingen funket som nevnt dampovnen best. 10 minutter på 86 grader på perforert rist.

Med kjele så er det lurt å skru ned tempen litt, så det damper men ikke fosskoker i kjelen. Renner det vann ned fra lokket og ned på bollen blir den seig, så tipset med å løfte på lokket og la det renne av litt 2-3 ganger tror jeg er lurt, men løft forsiktig.

Sett de på en rist når de er ferdige og la de dampe av seg. De er definitivt best mens de har dampet av seg men fortsatt er litt lunkne. Dagen etter kan de fort varmes i ovnen noen minutter, så mykner de litt.

Fyll de med det beste du vet. Som for eksempel andebryst og appelsinsaus.

Hvis det er noen som virkelig har peiling og har en helt perfekt oppskrift og framgangsmåte på dette så tar jeg mer enn gjerne i mot.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

Comments are closed.