Hopp i havet – Norges Grillmester

Hakaslepp
Hakaslepp på en, winning på den andre.

Før vi reiste ned hadde vi pratet litt om hva som kunne komme av oppgaver og hvordan de eventuelt kunne løses, og der kom fisk opp på listen av snubletråder. På forhånd hadde vi derfor grillet både østers og blåskjell slik at vi i det minste hadde noe enkelt å støtte oss på. Samtidig hadde vi gjort en test på hummer slik at vi kunne velge den som en vei ut dersom det skulle være et alternativ. Som tidligere nevnt måtte vi justere ambisjonsnivået litt og målet om å gutse for å gå for seier i alle konkurransene ble mer til å drite seg ut minst, en kamp for å overleve og ta alt til slutt.

Denne oppskriften på blåsskjell på grillen ble skrevet som en del av forberedelsene

Audun blir lappet sammen av medic Hans Petter som har lappet sammen værre flenger
Audun blir lappet sammen av medic Hans Petter som har lappet sammen værre flenger

Når lunchretten kom ble vi litt stressa. Det ble stående helt stille i hodet vinaigrette. Det eneste jeg husket var at det var eddik i, og at jeg ikke er spesielt begeistret for det. Vi gjorde noen forsøk og det så ut til å emulgere for å så se at det skilte seg igjen. I ettertid vet jeg jo at en teskje med sennep hadde fått den til å sitte. Det er forøvrig også en debatt på om en vinaigrette kan skille seg eller ikke, uten at det spiller noen rolle. Fisken lagde vi to alternativer på – når vi omsider fikk filetert den. Makan til styr for å få ut en fillet på en fisk forresten – ikke helt stolt over alt som gikk til spille men det er vel slik TV er. Vi penslet ene filetdelen med en enkel pesto og så en del helt plain. Planen var å ta den som ble best – men så tok vi en del av hver. Hollandaise har vi bra kontroll på, så den tenkte vi kunne være en god måte å skille seg ut på. Det ble litt drama underveis der også når Audun litt ukonsentrert klarte å kutte seg skikkelig i fingeren. Kuttet var ganske dypt så jeg ble oppriktig bekymret, men han fikk lappet seg sammen og bidro som en helt. Selv Stian ble litt lang i maska når han kom med sjørøverplaster og kamerafolk.

Egentlig var vi vel sånn passe fornøyd med det vi leverte til slutt også, så nest siste plass føltes nok litt surt der og da. Vi fikk jo ikke vite plasseringa før Stian leste opp navnene i riktig rekkefølge, og jeg så den ene fisken forsvinne etter den andre. Samtidig merket jeg at Audun var så utrolig rolig bak meg, og da vi gikk fram var det bare Lysing og Uer igjen. Jeg tenkte egentlig å gå for ueren. Den har jeg brukt før i bouillabaisse og kjenner litt til de svake punktene, men Audun var fast bestemt på Lysingen som lå der og da stolte jeg på han. Her kom heldigvis skalldyrene inn, hollandaise hadde vi jo akkurat laget – det kan vi – og majones er Audun en ener på. Nå ble det jo ikke vist noe bilde av det vi lagde men på tallerkenen hadde vi lysingen, kamskjell, blåskjell og østers sammen med hollandaise og en persillemajones. Hvis du ikke har grillet østers før så anbefales det – de må ikke spises rå bare fordi man kan, grill det lett på indirekte varme og ha noen dråper med tabasco i, Knall! Jeg lurte i meg 2 under innspillingen.

Kapret et lite bildet med Kari etterpå :-)
Kapret et lite bildet med Kari etterpå :-)

I den scenen hvor jeg står og knoter med kamskjellet har Kari Innerå akkurat vært bortom benken for å se hva vi driver med. Er det en ting jeg vet om fiskefolk så er det at de er strenge på at sjømaten håndteres pent, delikat og med respekt. Vi forklarte a at siden vi kommer fra Hamar, så er vi vant til å få fisken vår ferdig filetert og ordnet fra Knutstad & Holen – men at vi skulle gjøre det så godt vi kunne. Jeg husker ikke så mye mer fra den samtalen, men jeg husker at skuldrene sank betraktelig etter at hun hadde vært der. Kamskjellet ble jeg åpenbart ganske fornøyd med når jeg omsider fikk det til. Hvis jeg ikke husker helt feil fikk vi også tid til å rydde benken godt før fristen så vi var nok godt innafor på tid.

Når vi ble kalt fram sammen med Marius og Jan Ivar, Tor og Hans Petter og Johnny og Jeanette var jeg virkelig sikker på at vi skulle ryke. Hans Petter hadde prata seg ned på fisk i pausen så jeg tenkte at nå stod det mellom dem og oss om hvem som skulle reise hjem. Jeg var helt sikker! Man kan vel se på sendingen at jeg var overrasket over at vi gikk videre. Plassering ukjent, men ikke blant de to dårligste eller tre beste. Vi kloret oss videre.

Utrolig gøy at Ingrid og Kamilla vant den dagen etter å ha hjulpet de andre underveis, men det var trist at Steve og Karine skulle reise så tidlig. Som jeg nevnte i posten fra Parkeringsplassen holdt jeg virkelig de to som soleklare favoritter – men skulle de snuble i noe måtte det jo være fisk.

Fornøyd Hamarcrew gikk videre
Fornøyd Hamarcrew gikk videre – dette var dog tatt på morgenen
Stian tok en selfie av seg selv mens han måtte fotografere deltakerne på sett
Stian tok en selfie av seg selv mens han måtte fotografere deltakerne på sett

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.