Hjemmelagde hverdagsburgere i en fei

Hamburger
Hamburger

Jada jada. Skal du lage perfekte burgere kan du blande sammen kvernet entrecote og høyrygg så du får en fettprosent på mellom 17 og 20%. Mens du gjør dette skal du passe på temperaturen til kjøttet sammen med en hel masse annet også. Men du trenger ikke gjøre alt dette for å lage helt vanlig gode burgere, det er mye enklere.

Burgerfabrikk
Burgerfabrikk

Det skjer nemlig at man kommer over både kjøttdeig og karbonadedeig på tilbud i butikken. Begge kan helt fint brukes til å lage utmerkede burgere selv om karbonadedeigen inneholder litt i det minste laget med fett. Hvis mulig kan man blande både kjøttdeig og karbonadedeig for å få litt saftigere burgere. Kjøttdeigen som har mer fett og det gjør den mer tolerant mot varme slik at den ikke blir tørr. Når det er sagt, så er det mulig å få til saftige burgere med bare karbonadedeig også, slik som med denne. Et ekstra triks er hvis du har brødsmuler, da kan du først bløtlegge de og så vri de opp før du har de i farsen for en saftigere burger. Målet må være å lage det beste man kan de gangene man har adgang på råvarer til en god pris.

Burgerfabrikk

 • 1200g karbonadedeig
 • 1 neve sitronmelisse
 • revet skall fra 1 lime
 • 1 neve fersk basilikum
 • 2 finhakkede hvitløk
 • 3ts paprikakrydder
 • 2ss korianderfrø
 • 3ss spisskummenfrø
 • 1ts salt
 • 2 egg
 • 100g med brødsmuler, bløtlagt og vridd opp (kan godt droppes)

Riv skall av en lime og finsnitt sitronmelisse og basilikum. Finhakk hvitløken og legg brødsmulene i bløt. Mal korianderfrø og spisskummenfrø i en morter. Hvis du har ferdig malte krydder holder det fort med halvparten. Visp eggene lett og vri opp brødsmulene. Bland alt godt sammen. Man skal helst være forsiktig med burgere slik at de ikke blir for kompakte, så vær så skånsom du klarer selv om det er nær uungåelig med ferdig malt kjøtt.

Engangshansker
Engangshansker

Når man skal blande dette i hop er det lettest å bruke hendene, men det er ikke spesielt renslig. Mitt tips er derfor å kjøpe engangshansker å ha tilgjengelig i skuffen når man skal jobbe med kjøtt som dette. De kommer ofte godt med, også når man skal rubbe kjøtt før grilling.

Form burgerne så store som du klarer, men et tips er å veie de opp før du former dem. Da blir alle i nesten lik størrelse. Stek de du skal ha med en gang, og pakk resten inn i plastfolie. Merk dem med størrelse og dato og legg de i fryseren til senere.

Når du skal steke burgere, enten det er på grillen eller i stekepanna er det et par ting som er viktig. Jeg steker alltid mine burgere på høy varme først, 2 minutter på hver side, før jeg skrur ned temperaturen til middels/lav. Så bruker jeg alltid termometer og snur de hvert minutt til de har nådd en kjernetemperatur på 72 grader. Det er dette du må passe på hvis du ikke vil ha tørre burgere. Grunnen til at jeg alltid også bruker termometer er fordi alle burgere har forskjellig fasong og behov. Jeg har selv en tendens til å lage høye burgere, og de trenger litt lengre steketid enn tynne. Bare ved å bruke termometer kan man være sikker på at de er ferdige – med mindre man er godt trent da. Hvis man skal ha ost på er det lurt på legge det på når burgerne har nådd 69 grader, så legge på lokk. Et triks med ost og lokk er å sprute litt vann i panna, da blir det damp under lokket som er med på å smelte osten raskere. Min favoritt er en mild blå ost med mørk deilig bbqsaus.

Sjekk også mine tips for grilling på kullgrill.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.