Hjemmelaget eplekake og vaniljesaus med epler fra hagen

Eplekake med bringebær
Eplekake med bringebær
Eplekake med bringebær
Eplekake med bringebær

I helgen høstet vi inn de første eplene fra hagen, og siden vi ventet fire ulike besøk senere på dagen bakte jeg sesongens første eplekake. Det var veldig koselig å kunne sende ut en toåring for å plukke epler fra hegen! Fant frem oppskriften jeg har brukt flere år nå, en basisoppskrift vi har fått skrevet ned på et ark som alltid ligger i hyllen. Siden vi hadde igjen en del rørt bringebær som måtte brukes opp gjorde jeg en litt annen vri denne gangen. En runde bringebær mellom eplene, ga en helt spesiell sødme og syrlighet som går sammen med røra. Også gir det et litt tøffere utseende på selve kaka. Det gjør seg alltid med litt ekstra farge i. I tillegg pleier jeg å legge noen små klatter smør på toppen før steking, da får kaken en ekstra sprø skorpe, deilig!!

Til en så deilig kake hører det også med hjemmelaget vaniljesaus. Spesielt for å gjøre stas på de første eplene. Denne vaniljesausen er himmelsk god, så pass på at ingen drikker den opp (det har nestens skjedd her to ganger..)
Som dessertporsjon til topping på kake/ dessert holder oppskriften til ca. 10 personer.

Eplekake
Eplekake

Ingredienser eplekake til rund kakeform på 24 cm.

 • 130 g smør
 • 130 gram sukker
 • 130 gram hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 2 egg
 • 4 epler
 • Bringebærsyltetøy
 • Sukker
 • Kanel
 • Smør

Skrell og skjær eplene i båter. Bland sammen hvetemel, sukker og bakepulver. Del smøret opp i terninger og kna dette sammen. Pisk sammen eggene og tilsett. Visp sammen til en glatt og tykk røre.
Kle kakeformen med bakepapir i bunn, og hell i røra.
Lag en sirkel med eplebiter i ytterkant av kaken, lag så en sirkel av syltetøy innenfor og avslutt med eplebiter i midten av kaken. Bruk ostehøvel og lag skiver av smør som du bryter opp i mindre biter og lagger rundt om på kaka. Topp hele kaka med sukker og kanel.

Stekes på nederste rille på 200 grader. Denne kaka sto ca. 35 minutter, men se an undervegs, det er forskjell på ovner! Kaka er finest om den får en gyllen brun farge.

Hjemmelaget vaniljesaus
Hjemmelaget vaniljesaus

Ingredienser til hjemmelaget vaniljesaus

 • 2,5 dl melk
 • 2,5 dl fløte
 • 100 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 5 eggeplommer

Kok opp melk, fløte, vaniljefrø, og halvparten av sukkeret. Viljestangen kan også tilsettes for ekstra smak. Pisk sammen eggeplommene sammen med resten av sukkeret og rør til sukkeret er nesten oppløst. Da melk og fløte har kokt opp tilsettes det sakte mens du rører godt i eggeplommene. Hell så alt tilbake til kjelen og varm det opp mens du rører til det begynner å tykne, dette tar ca. 8-10 minutter. Det er veldig viktig at det ikke koker så vær forsiktig med varmen. Vaniljesausen er god både varm og kald, så restene hos oss ble satt i kjøleskapet og brukt til rips dagen etter.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.