Fish´n chips – enkel variant

Fish n chips
Fish n chips
Fish n chips
Fish n chips

Fisk skal liksom være noe vi spiser fordi det er sunt. Men for å være helt ærlig liker jeg det best som junkfood. Fish and chips er kanskje også en av de få tingene fra det britiske kjøkken som jeg syns er en direkte innertier. Samtidig er det en relativt enkel rett å lage selv om potetene trenger litt tid.

Kjøp en hel filet med for eksempel kolje og del opp i stykker på 150-180 gram. Skal du gjøre det barnevennlig kan du også lage nuggets ved å dele ett av stykkene opp i mindre biter. Da er det lettere å håndtere for de små som enda ikke trakterer kniv og gaffel som en proff. Fordelen med å lage så store stykker er at det er litt vanskeligere å overfritere dem. Hvit fisk trenger heldigvis ikke så mye varme, noe som går de store stykkene lette å fritere.

Øl og mel
Lag frityrrøre med øl og mel

Vi gjør en litt enklere variant av chipsen ved å ovnssteke poteter. Hvis du vil kan du godt bruke ovnsstekte pommes frites hvis du ikke har kapasitet til å fritere dem også. Ikke like godt, men det holder. Til frityrrøra bruker vi rett og slett bare hvetemel, en boks med øl og litt panko eller brødsmuler. Uten å lage noe big deal utav det. Hvis du ikke vil bruke øl kan du fint bruke for eksempel Farris eller clubsoda. Noe uten alt for mye sukker og kliss men mye kullsyre er egentlig det viktigste. Dette er med på å gjøre røra luftig. Det som skjer med en luftig røre mot en som ikke er luftig er at i førstnevnte gjør boblene at den har større overflate. Dermed er det mer som kan bli sprøtt og du sitter igjen med en – ja – sprøere panering. Du må ikke bruke panko eller brødsmuler hvis du ikke har, men det også er med på å gjøre paneringen enda sprøere.

Vår anbefaling er uansett kvartede poteter inspirert av Jamie Oliver sin klassiske metode med å koke de lett først før de blir satt i ovnen.

Temperaturen faller
Temperaturen faller litt med en gang, men pass på!

Som tilbehør lager jeg to dipper. En ren majones og en med chilisaus. Her har jeg brukt Sriracha. Jeg syns den passer best fordi den også har noe litt syrlig over seg som minner litt om eddik og derfor treffer godt til det britiske. Ved siden av er det godt med litt sitron som man kan presse over fisken.

I oppskriften står det både olje til steking og olje til fritering. Det er fordi noen kanskje har frityrolje og ønsker å fritere i den, men den er ikke like fin å bruke på potetene. Men både raps og solsikkeolje er det mulig bruke til fritering og å ha over potetene.

 

Ingredienser til 4 porsjoner

  • 700g hvit fisk
  • 1 boks med øl
  • Litt hvetemel
  • 1 dl panko/tørkede brødsmuler
  • 10 medium poteter
  • Olje egnet til steking
  • Olje til fritering
  • Basilikum
  • Rosmarin
Fileter til voksne og nuggets til barn
Fileter på 170g til voksne og nuggets til barn – La det hvile på rist og ikke papir!

Begynn med potetene. Kvart de og kok de i 5-7 minutter. Hell av vannet og la de dampe av i 2-3 minutter. Sett på lokket og rist godt så potetene blir litt fluffy. Så har du over olje og vender den inn i potetene sammen med basilikum og rosmarin. Ha alt over på et stekebrett og stek dem i ovnen på 200 grader i 50 til 60 minutter.

Så snart potetene er i ovnen er det bare å blande sammen røra som består av øl, hvetemel og panko. Hvis du først blander sammen øl og hvetemel så den har konsistensen til en litt tykk pannekakerøre og så vender inn pankoen eller brødsmulene bør den være ganske bra.

Varm opp olje til fritering. Del opp fisken i fire like store stykker. Hvis du skal lage til barn syns de ofte det er best å få sin fisk som nuggets. Det er enklere for dem å spise. Når oljen har rundt 170 grader er den optimal å bruke. Hvis du ikke har et termometer du kan bruke, er et gammelt triks å stikke nedi en spisepinne eller tresleiv. Bobler den er det varmt nok. Dypp fisken i frityrrøra før den senkes forsiktig i oljen. Vi klarer å steke to og to om gangen før det er fult. Bruk en fiskesleiv til å snu litt på de etter noen minutter og pass på at det ikke er for høy temperatur på oljen. Da blir bare paneringen brent. Totalt tar det ca 7-9 minutter for å få fisken ferdig men dette avhenger litt av tykkelsen på fileten. Fisk de ut med en hullsleiv og legg de rett på en rist. Ikke bruk papir, legg heller litt under risten. Papiret vil være med på å bløte opp igjen den sprø skorpen, så det beste er egentlig bare å la den få renne av seg oljen.

Du trenger ikke å være redd for at fisken ikke skal være godt nok stekt, for den vil uansett bli ferdig på ettervarmen den tiden som går fra du tar den ut av oljen og til den skal spises.

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.