Sjokolademarengs med jordbær

Sjokolademarengs med jordbær og markjordbær
Sjokolademarengs med jordbær og markjordbær

Nå er det masse deilige norske jordbær i omløp. Det enkle og lette er å nyte de med fløte og sukker, noe som er helt nydelig, men de duger til mye annet godt også!

Vår gode venn Marius hadde bursdag i går, og fylte 29 år for første gang. I den fantastiske vennegjengen vår er vi flinke til å merkere bursdager og invitere til kaker, fest eller middag. I går ble vi invitert på lasagne i Stjerneveien for å feire bursdagsbarnet. HIPP HURRA!
Ved hjemme- feiring pleier vi i vennegjengen å være flinke til å fordele oppgaver, og siden vi var helt syke etter å få prøvd den nye kjøkkenmaskina vår, rakk vi fort opp hånden og ropte at vi ville lage dessert.

Og her er vidunderet; en herlig empire red KitchenAid kjøkkenmaskin <3 Tusen takk til søskenbarngjengen til Christoph som spleiset på denne i bryllupsgave! Den kommer til å tvinge oss ut på mange joggeturer og hjelpe oss å nå bønnen om ”please god, if you cant make me thin make my friends fat”.

KitchenAid - empire red
KitchenAid – empire red, bryllupsgave fra søskenbarngjengen til Christoph

Jeg begynte å bla igjennom kokeboken ”Deilig skokolade” for å finne en oppskrift på en god dessert, og da oppskriften ”Sjokolademarengs med moreller” plutselig lå foran meg var valget veldig enkelt. I bryllupet hadde vi sjokolademarengs med bringebær til dessert, og tenkte at det var gøy å kunne lage denne desserten i det vi skulle innvie kjøkkenmaskinen.

 

Ingredienser til sjokolademarengs:

  • 4 store romtempererte eggehvitter
  • 2 ½ dl fint sukker
  • 1 ts siktet maisennamel
  • 1 ts hvitvinseddik
  • 1 ss kakaopulver
  • 150 g hakket mørk sjokolade
Ingredienser til sjokolademarengs
Ingredienser til sjokolademarengs
Hvitvinseddik
Hvitvinseddik

Siden jeg glemte å sette eggene på benken kvelden før la jeg dem i en bolle med vann som holdt ca 20 grader for å ”varme” eggene litt. Eggene ble fort stive så jeg tror det var et bra triks, men jeg vet ikke om det er nødvendig. Noen som har erfaring med dette? Let me know!!

Romtemperering av egg - lunket vann
Romtemperering av egg – lunket vann

Fremgangsmåte sjokolademarengs:
Forvarm stekeovnen på 140 grader. Kle en stekeplate med bakepapir (tegn gjerne inn størrelsen du vil bunnen skal være på undersiden av papiret, slik at du ikke lager marengsen større en det største fatet du har! Det blir bare upraktisk, og jeg snakker av erfaring :P ). Det er smart å hakke sjokoladen opp i små biter tidlig, før man begynner å blande det andre.
Det samme med alle ingrediensene, gjør de klare på forhånd (hvitvinseddik, sukke, kakaopulver og maisennamel). Kakaopulver og maisenna kan godt blandes sammen i en liten bolle, slik at det blir lettere å tilsette. Skill eggehviten fra plommen, men ikke kast plommene. De kan fint bli omelett eller en tykk og god eggerøre dager etter!

Stivpisk eggehvitene i en gullende ren bolle (dette tok ca 3 minutter med den fantastiske KitchenAid maskinen). Pisk gradvis inn sukkeret til eggehvitene er stive og blanke. Vend inn de øvrige ingrediensene. Dette må man gjøre veldig forsiktig slik at man ikke ødeleger stivheten på marengsen. Jeg var ikke forsiktig nok her, og marengsen fløt litt utover under stekingen selv om den virket veldig stiv da jeg var ferdig. Om noen har noen gode erfaringer om hvordan og hvor lenge man kan ”drive med” marengsen da den er ferdig tas tips imot med takk! Jeg er helt nybegynner på marengs, og har planer om å bli god på dette!

Marengsen ferdig pisket
Marengsen ferdig pisket.
Eddik, maisennamel, kakaopulver og sjokolade vendes inn i marengsen
Eddik, maisennamel, kakaopulver og sjokolade vendes inn i marengsen.

Smør så marengsen på bakepapiret til ønsket størrelse, og stek den i 1 ½ time. Skru så av varmen og la marengsen stå i ovnen i ytterligere 45 minutter. Dette er for at den skal tørke skikkelig.

Ferdig sjokolademarengs er smørt ut på platen i ønsket størrelse.
Ferdig sjokolademarengs er smørt ut på platen i ønsket størrelse.

Ingredienser til fyllet:

  • 4 dl kremfølte
  • 3 ss melis
  • Jordbær
  • Markjordbær

Fremgangsmåte fyll:

Fløten og melisen pisker du sammen til en stiv krem. Melis i krem gir den en litt annen sødme enn vanlig sukker. Så smører du bare den deilige kremen utover marengsen og topper med friske bær.

Vi hadde planger om å bruke bringebær og dro til Stange Vestbygd for å plukke selv. Men, det var litt tidlig for bringebæra enda, så vi endre opp med deilige og søte jordbær fra en gård i Stange. For å gjøre det hele litt ekstra eksklusivt dro vi ut på Ilseng hos foreldrene mine og stjal med oss litt markjordbær fra bedet til mamma.

Markjordbær fra Petersborg
Markjordbær fra Petersborg.
Kortreist jordbær fra Stange Vestbygd
Kortreist jordbær fra Stange Vestbygd.

Og resultatet etter første test av kjøkkenmaskinen ble slik;

Sjokolademarengs med jordbær og markjordbær
Sjokolademarengs med jordbær og markjordbær.

Gårsdagens bursdagsbarn hadde øsnket seg dessertvinen vi serverte i bryllupet, og sprettet så klart flasken da han ble servert denne desserten. Doglia Moscato d’Asti 2010 må bare prøves!!!

Dessertvin - Doglia Moscato d'Asti 2010
Dessertvin – Doglia Moscato d’Asti 2010.