Jan Vardøen – Pizza Paradiso

Cover

Det er lenge siden det har blitt noen nye kokebøker her i huset men her om dagen klarte jeg ikke å dy meg mer. Jeg så en kort teaser for boka på en blogg ett sted for en måned siden, og når jeg først var innom bokhandelen og så den stod i hylla klarte jeg ikke å gi etter. Jeg er stor fan av den forrige boka til Jan Vardøen som heter Tøff mat som jeg har hatt mye glede av. Har du ikke vært på noen av restaurantene hans bør du også snike deg til et besøk ved en passende anledning. Men denne bloggposten skulle ikke handle om min beundring for Jan Vardøen og hans bedrifter men hans siste bok, Pizza Paradiso. Riktignok, for våkne lesere, det er et sted som heter Villa Paradiso, som etter det jeg forstår blant annet Vardøen er eier av.

Pizza Paradiso

Hvis man kjøper en kokebok for å skulle bli inspirert er dette helt klart en fantastisk bok. Det er veldig flotte bilder og den er meget godt skrevet. Jeg vil at en kokebok skal ha mer enn bare oppskrifter, jeg vil lære noe mer, slik at jeg kan gjør egne genistreker. Hvis jeg kan le litt også er det en bonus. Mat er jo tross alt noe av det morsomste jeg vet.
Boka går lett igjennom temaer som Napoli og hva pizza egentlig skal være, hva man bør drikke til, ulike oljer, alt du trenger å vite om pizzabaking og til slutt hvordan man bygger sin egen pizzaovn. Alle de 34 pizzaoppskriftene er basert på samme bunn og tomatsaus noe som gjør det ganske enkelt. Litt frustrerende er det dog når man ikke får pizzadegien til å bli slik den er beskrevet og håndterbar uten å bruke 150 gram ekstra med mel. Tomatsausen som er brukt er veldig enkelt og rask å lage. Jeg er vant til å skulle koke opp saus før den skal på pizzaen for å få ut den rå tomatsmaken og gjøre den litt lunere men her går 7 ingredienser rett fra blenderen og på pizzaen.

Pizza Paradiso

Vi lagde pizza både på lørdag, da med 9 til bords hvorav 8 spiste fast føde, og på søndag fordi vi hadde igjen så mye saus og topping. Vi lagde ingen direkte i fra boka, men bunnen og tomatsausen var hentet nyervervelsen. Alle virke fornøyde (høfflige gjester) og jeg spiste til jeg nesten sprakk begge dagene. Boka ga god inspirasjon og selv om det var totalt havari med ildfaste mursten (må nok bare øve litt og har litt mer mel i deigen) har den gjort det den skulle. Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å bla mer i den neste gang jeg får lyst på litt pizza. En ting er helt sikkert, jeg skal aldri lage husmorpizza med halvfabrikat som basis. Takk til Jan for det!

Hos Villa Paradiso har de også kommet opp med sin egen linje produkter på alt i fra pizzasauser, pastasauser og pizzamel som de selger hos Ultra, Centra og  Meny.  Jeg har ikke sjekket i Elverum, men det er bare der og Kongsvinger hvor noen av de tre kjedene har butikker. Bummer! Vinsmaking har de også annenhver mandag.

For noen dager siden gikk også kameraet i stykker, flaks at jeg rakk å ta noen uskarpe bilder av boka før det streika helt. Så fra nå av og fram til jul blir det mobilbilder på bloggen. Bummer bummer!

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

6 comments

  1. Jeg satte en deig nettopp etter oppskriften og det har gått fint uten ekstra mel. Jeg eltet den imidlertid for hånd. Jeg avvek noe når det gjelder saltmengden, er det virkelig riktig med 1 ss salt til 1 kilo mel, se side 47

    1. Jøss, hva i alle dager har jeg drevet med? Takk for kommentaren, tok du i mer salt?

      Christoph

Comments are closed.