Julegaver til en som er glad i mat

Presents by Alice Harold (CC BY-NC-ND 2.0) https://www.flickr.com/photos/alicejt/325349971/

Kjenner du en som er matglad og lurer på hva du skal kjøpe til jul? Her er noen tips.

Det er to ting en som er glad i å lage mat bruker hele tiden. Kniver og fjøler. Fjøler slites og er en forbruksvare så her duger nesten alt. Her kan det også hende at to billige er bedre enn en som er fancy og dyr. Ikea har mange som er praktiske og helt fine. Fordel om de også kan gå i vaskemaskina.

Når det kommer til kniver er det noen som har sine preferanser, samler på serier osv. Jeg er glad for alle gode kniver jeg får, de må bare være gode å holde i og ha godt stål. Mens skjærefjølene godt kan komme fra Ikea har ikke jeg spesielt gode erfaringer med kniver fra Ikea. Jeg er stor fan av knivene til GLOBAL. De er gode og holde i, har en god konstruksjon og er skarpe, sterke og laget i rustfritt stål. Vi fikk den som Jernia selger som 15cm brødkniv til bryllupet og er superhappy (selv om det egentlig er en kamskjellkniv). Kokkekniven er og utrolig god, jeg har den ikke selv men har fått prøve den et par ganger. Hot tips, kjøp en god kniv, det setter en hobbykokk alltid pris på.

Spennende råvarer er noe annet en hobbygourmet vet å sette pris på. Det er flere steder som selger importerte råvarer som man kan gi bort som gaver. En importør jeg kom over for en stund siden er Sarrazac som har både webshop og lagerutsalg en gang i måneden. De har alskens delikatesser som foie gras, salter, spekemat, confit osv. For min egen del er det en stor glede å ha en boks med foie gras eller noe spennende å trekke fram ved en passende anledning.  Også Serranos Bodega som holder til på Alnabru og i Operakvartalet har gavepakker som er fine å gi bort. Eller man kan ta en tur til Gutta på Haugen og se hva de har. Mulighetene er endeløse, men noe som ikke må konsumeres innen nær framtid er å foretrekke.

Matkurs

Mat og kokkekurs er noe en som er interessert i mat og drikke bare må like. Litt avhengig av hvilket nivå personen er på, men for de fleste glade amatører uten fagutdannelse eller praksis er det mye som kan glede. Spesielt om man får ta det sammen med noen som man setter pris på. Til bryllupet fikk jeg jo av Anette et kursSimenstad gård, og i utdrikkingslaget mitt var vi hos Knutstad & Holen sitt anlegg på Midtstranda i Hamar og lagde mat (synd jeg ikke husker annet enn at det var rasende festlig). Også vinsmaking og vinkurs er veldig hyggelig når man er flere sammen og en veldig fin gave å gi bort.

I dagens internettalder med matblogger som denne som fører til inflasjon i oppskrifter er det veldig godt å kunne trekke fram en ordentlig kokebok en gang i blant. Når det gjelder kokebøker er det en ting som er viktig, det må være noe mer enn bare oppskrifter. I de beste kokebøkene kan man lære noen tips, triks i alt i fra hvordan man behandler råvarene man trenger og hvordan man tilbereder dem. Det skal helst også være med litt historie og nok annen info til at man skal kunne bruke det man har lært og gjøre noe eget. En enkel bok jeg bruker ofte er Andreas Viestad sin bok, Hvordan koke vann.

I postene fra grisefestene om hvordan man kan grille en hel gris har jeg skrevet litt om hvor viktig det er med steketermometer. For en som er glad i mat og gadgets er kanskje en iGrill et godt tips. Jeg har sett at de har den i hyllene hos Teknikkmagasinet, så den er mulig å få tak i.

Hvis ingen av disse tipsene gir deg noe inspirasjon så kan du alltids ta en titt på denne listen fra Klikk.no eller denne fra Cooking Light.

Har du noen tips til hva som kunne vært en fin gave til en matglad?

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

Comments are closed.