Enkel Blomkålsuppe

Blomkålsuppe
Blomkålsuppe

Vi har ikke glemt av bloggen, men med jobbskifte, andre prosjekter og et behov for å utforske litt har det blitt litt stille her. Men fortvil ikke, vi har vært ute og reist litt, lest noen bøker, fått inspirasjon og har begynt litt på noen planer som nok kan springe ut her på bloggen. Bare jeg får summet meg litt så kommer vi med en liten oppsummering av hva vi har drevet med den siste måneden.

Det vi derimot har gjort er å lage blomkålsuppe, i mars, langt utenfor sessongen. Heldigvis er  det like godt som midt i sesongen, så det gjorde ingen ting. Man kan variere og lage all slags fiksfakseri med både sprøstekt bacon, krutonger, blomkålbiter og whatnot men allerbest liker jeg den helt enkel plain og kremete.

  • 1 blomkål
  • 2 små sjalottløk
  • ½ fennikel
  • 1 liten løk
  • 1 liter med buljong
  • 1 pakke med fløte

Det første jeg gjør er å koke opp vann og to buljongterninger eller annen grønnsakskraft jeg måtte ha liggende. Det er et lite triks jeg har plukket opp etter å ha laget en del risotto, da går alt mye raskere. Så tar jeg for meg løken og sjalottløken og hakker den før den blir satt til side. Fennikelen hakker jeg også så fint jeg klarer men ikke så grundig at det blir like smått som løken, det er bare pes. Siden jeg ikke vil spare noen buketter av blomkålen til senere hakker jeg også den i tommelstore biter og skyller det i ett dørslag.

Når alt dette er klart tar jeg en stor klatt med smør i gryta, og jeg har minst nok smør i til at det dekker godt i hele bunnen av kjelen når det har smeltet. Så går først løken og fennikelen i og når dette har blitt passe mørt har jeg i blomkålen. Dette skal få stå og surre litt uten at det blir svidd (viktig at det ikke skal bli mørkt, bare mørt). Når det er klart har jeg i den varme og kokende (hvis den har rukket å begynne å koke) buljongen i kjelen med grønnsakene.

Nå skal dette bare få koke til alt er helt mørt og så du nesten kan mose det med en gaffel (og noen vil si at det er kokt i hjel). Jeg vil jo ha den kremete så da skal det få koke så lenge. Når det er klart har jeg i drøye 2,5 dl med fløte og tar frem stavmikseren. Den kjører jeg i gryta til alt er fint og most. Det tar kanskje opp mot fire minutter før jeg blir fornøyd. Du trenger ikke å ha kjelen på varmen da, for hvis det koker samtidig blir det bare søl.

Nå kan suppa virke litt tynn, og da er det bare å la det koke inn til man er fornøyd med tykkelsen. Pass på, for når det koker over blir det kjett på kjøkkenet, så juster temperaturen og hold et øye med hva som skjer. Smak jevnlig, mest fordi det er så utrolig godt!

På bildet over har jeg hatt litt finhakket frisk oregano over suppa, og porsjonen etter hadde jeg noen dråper med trøffelolje over også sammen med litt pepper. Da ble det enda bedre, men da glir det over i kategorien fancy, og det er jo ikke denne oppskriften… Jeg er litt usikker på hvordan det hadde blitt med baconsalt, for som noen sikkert har lagt merke til har jeg ikke i noe ekstra krydder av noe slag. Mest fordi man ikke trenger noe særlig salt i, og noe kommer jo med buljongen. Pepper pleier jeg å ha i suppa etter at den er servert.

Hvilken suppe er din favorittusuppe?

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

2 comments

Comments are closed.