Suppeserien: Bortsj – Russisk rødbetesuppe

Rødbetesuppe borscht bortsj
Rødbetesuppe

Det er så gøy med høst og sensommer og med alle råvarene som begynner å bli klare. Fra våre venner på Hubred fikk vi her for leden en del rødbeter som vi har gledet oss til å bruke. Rødbeter  vi kjenner best fra sylteglasset – som gjør den til en helårsgrønnsak. Før sylten tar den fungerer den derimot utmerket i suppe. Mest kjent er den Russisk-ungarske versjonen som heter Borscht. Det finnes flere regionale varianter, både med og uten kjøtt, men vi satte sammen en kjøttkraft av høyrygg som ble utmerket. Denne suppen kommer vi garantert til å trekke fram litt senere i høst, som søndagssuppe, for her var det mye god mat og smak. Den tar litt tid, men det er ikke vanskelig.

Husk at vi kommer med nye suppeoppskrifter hver tirsdag, og at du kan like oss på facebook for å få de siste oppdateringene.

Ingredienser

 • 2 store rødbeter
 • 5 små poteter
 • 1 løk
 • 2 stenger stangselleri
 • 2 gulrøtter revet
 • 1kg høyrygg
 • 7cm purreløk
 • 1ss Oregano
 • 1ss Timian
 • 1/2ts svart pepper
 • 2 laubærblader
 • 2ss rødvinseddik
 • 2 hvitløkfedd
 • Salt

Her må kjøttet brunes først og den beste måten å gjøre det på, er å skjære det opp i stykker, og sette det en time i stekeovnen på 200 grader med varmluft. Da blir det en jevn bruning og hvis man bruker litt vann i forma og skraper ut det som har brent seg litt fast får man med seg all smaken. Fordelen med denne bruningen er at man da kan gjøre andre ting i stedet og man blir litt mer effektiv. Når kjøttet er ferdig brunet går det over i en kjele og ha i vann så det dekker og bittelitt til. Kok opp og la det putre i minst 4, helst 6 timer. Gjør du dette dagen før kan du skille kjøttet og kraften og sette det kaldt til dagen etter. Det finnes flere måter å løse rødbetene på, men jeg syns det er greiest å ta en kniv og skjære av skallet først, dele de opp i mindre biter og så koke dem i vann. Rødbeter tar litt tid å koke men det gjør ikke noe at de er skikkelig møre. 30 minutter bør holde sammen med laurbærbladene. Mengden vann kan man regulere litt selv men ha så det dekker og litt til i kjelen. Når de er ferdig kokt er det lurt å enten bruke en plastpose som hanske ved mandolinen eller tenker godt igjennom hvilken fjøl man bruker. Rødbeten gir nemlig fra seg mye farge, så være forsiktig. Jeg syns de blir best som strimler, men fasongen bestemmer du helt fint selv.

Kutt opp løk i tynne strimler, potetene i terninger, hvitløken i tynne skiver, stangsellerien og purren i mindre biter. Gulrøttene syns jeg det er morsomst å rive med de minste hullene på rivjernet. Fres alt i smør og hell over i kasserollen med kraften fra rødbetene, samtidig som du blander inn kjøttkraften og kjøttet. Krydre med oregano, timian og svart pepper og ha i to spiseskjeer rødvinseddik. Kok til potetene er møre og når det nærmer seg har du i rødbetene. Smak til med salt og om du vil ha litt ekstra pepper.

Sjekk også ut noen av de andre suppeoppskriftene vi har lagt ut i suppeserien.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

11 comments

 1. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  :-)

 2. Borscht er kjempegodt! Har ofte lagd den litauiske versjonen som heter Šaltibarščiai, som betyr Kald Borscht.
  Der brukes kefir som base. Godt med en klatt rømme, et kokt egg og kokte poteter ved siden, ofte kalde.

   1. hei
    det finnes også en varm versjon av bortsj i Litauen ,Saltibarsciai det er helt annet supe den er mer sommer supe som er veldig bra og smaker bra ,det lages av mye grønt(dill,persiler,vårløk ) og rodbeter ,kokt eg ,,agurk,kefir ,brukes i sammen med kokte poteter ,kjempe god !!

 3. Det finnes tusen viss av oppskrifter, men det finnes bare en oppskrif som er rett. Og det er den som blir laget i landsbyene i Ukraina for det er et ukrainsk nasjonal rett.

 4. Hvorfor koker du rødbetene separat? En suppe på kraft, enten det er kjøtt eller grønnsaker, har man da ingrediensene med fra første stund.
  Brun kjøttet i ei jerngryte, det tar fem minutter, så kan du fortsette som du gjør.
  Men bruk ei jerngryte hvor du freser grønnsakene før du har over væske. De gamle russiske damene gjør visst dette i en spesiell rekkefølge, men alt er rått fra starten av. Kokt og mørt blir det jo uansett.
  Borst er godt :-)

 5. Uenig med Leha at det finnes bare EN oppskrift som er rett. Ukraina er et nokså stort land. Og oppskrifter av bortsj har små variasjoner fra øst til vest, fra nord til sør og fra familie til familie.

  Har spist bortsj utallige ganger, men kan ikke si at stangselleri, oregano eller timian var i noen av dem. Forklaringen er enkel: disse grønnsaker/krydder var ikke helt vanlig i Ukraina/Russland tidligere. Men paprika, hodekål, persille og dill brukes derimot veldig ofte.

 6. Det er ikke russisk mat! De har litt like mat som heter schi, men bortsj er tradisjonell ukrainsk suppe!!:-)

Comments are closed.