Chili con carne av høyrygg

Crock-Pot Chili con carne
Crock-Pot Chili con carne

I sommer har vi laget pulled pork en del ganger, og flere av oppskriftene vi leste i den forbindelse benyttet man seg av et verktøy som heter crock-pot. For ikke mange uker siden dukket det også opp en kommentar på en av bloggpostene våre hvor vi ble anbefalt å benytte en slik for å lage den ølbraiserte svineknoken. Tilfeldighetene skal ha det til at det i forrige uke dukket opp en slik på døra vår.

Når vi nå har satt sammen en chili con carne, så det det i ærlighetens navn en versjon som er uten spesielt mye chili, men som så er desto mer barnevennlig. For de av dere som vi nå later til å skuffe med denne barnevennlige linjen, så må vi bare beklage. For å gjøre det godt igjen skal vi derfor legge med et avsnitt på hvordan man kan få litt mer hete i den.

Crock-Pot, eller slow cooker er en litt spesiell sak som er en slags, gryterettenes svar på en vannkoker. Den ble svært populær i USA på 70 tallet når mange kvinner begynte i jobb. De kunne da gjøre middagen klar på morgenen, la den gjøre seg selv ferdig i løpet av dagen og fullføre den på kvelden når de kom hjem fra jobb.

Den er slik at man har en skål av keramikk med glasslokk som settes i et apparat som varmer opp skålen. Den har ofte bare 3 funksjoner, hot, low og warm med muligheter for å sette tiden den skal jobbe. Vi har ikke målt hvilke temperaturer den egentlig jobber på, men Google sier noe sånt som i underkant av 90 grader på low og 150 på high. Det betyr at du kanskje kan få nesten samme resultat hvis du setter en gryte med lokk i stekeovnen på tilsvarende temperaturer. Siden den har lokk og det dermed ikke foregår noe særlig form for fordamping må man også beregne noe mindre væske i oppskriftene.

Ingredienser

 • 1 boks med hvite bønner (heinz)
 • 1kg høyrygg uten ben
 • 1 boks med tomater
 • 2 finhakkede løk
 • 3 hakkede hvitløksfedd
 • 2 gulrøtter i skiver
 • 1ss paprikapulver
 • 1/2 ts chilipulver
 • 1ss spisskumen
 • 2ts koriander
 • 1ts kanel
 • 1 klype salt
 • 2ss oregano
 • 2dl væske (kjøtt-/kyllingbuljong eller noe annet godt)

Vi hadde rett og slett alt i crock-poten, satte den på low og dro på jobb. Man får enda bedre resultat hvis man bruner kjøttet først, enten i stekepanne eller på high, men det rakk ikke vi. Når vi kom tilbake fra jobb etter litt over 8 timer var middagen ferdig. Chili con carne serveres best med ris til syns vi, men godt lyst brød er heller ikke å forakte.

Hvis du vil ha litt chili i denne så er de beste triksene som følger. Skaff de beste tørkede eller syltede chiliene du får tak i. Legg de i en stekepanne med 2,5dl vann og kyllingbuljong og kok dette opp i panna til de har blitt møre. Det skal ta rundt 15 minutter. Putt alt i en blender og kjør det til du har fått en jevn og fin masse. Bytt denne blandingen ut med de 2dl med væske som står ellers i oppskriften.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.