Fisketaco

Mice en place
Fisketaco
Fisketaco

Mer fisk på bordet! Streetfood og mat fra det søramerikanske kontinentet er i vinden som aldri før. Alle liker fritert fisk – basta. Det sprø og salte ytre som har en saftig og lettflaket stykke med fisk på innsiden er rett og slett umulig å ikke like. Og taco – det er jo nesten et norsk ord.

Fisketaco eller “Fish taco” er sagt å ha opphav fra den delen av mexico som heter Baja og er den meksikanske halvøyen som forlenger den amerikanske vestkysten sør for San Diego. Etterhvert har californicanerne adoptert retten og serverer fisken fritert i tortillas med strimlet hodekål, rømme, majones lime og koriander.

Les også om denne raske hverdagspastaen av gaspacho

Villkveite
Villkveite

Du kan bruke nesten all hvit fisk til dette. Vi fikk tak i villkveite hos Norges kanskje beste fiskebutikk, Knutstad & Holen, og den fungerte perfekt. Det tar litt tid å lage alene, for da bør man ha gjort alt klart før man skal fritere fisken. Frityrøra er egentlig superenkel. Mel, salt og clubsoda. Clubsodaen har nemlig så sterk kullsyre at den gjør røra superluftig uten å sette noe smak på den. Så det er ingen grunn til å måtte bruke pose på denne.

Mot den tradisjonelle californikanske varianten gjorde vi en liten vri ved å legge til både vannmelon og den etterhvert så udødelige srirachamajonesen som blant annet Hitchhiker har gjort så populær i norge. Vannmelon går supert til taco og gatemat. Den sprø melonen gir en litt annerledes motstand i maten og den søte kalde og deilige safta går jo så godt til sterk mat. Srirachamajones er ganske enkelt en spesiell hotsauce som blir blandet med majones. Sriracha er egentlig thailansk hotsaus som ble laget til fisk, men kan brukes på alt – alt. Faktisk produseres den kanskje mest populære varianten av sriracha faktisk i California så da er den jo ikke så langt unna alikevel.

Frityrrøre
Frityrrøre

Til denne retten bør man egentlig lage hjemmelagede tacolefser som vi har skrevet om her. Men bruker du butikkkjøpte kan jeg godt forstå det. Vi gjør det og det fungerer helt fint. Som et alternativ til å varme de i ovnen syns jeg de blir best når man varmer de i en tørr panne på medium varme. Bare pass litt på at du ikke svir dem, for det blir ikke noe godt resultat på de butikkkjøpte med mindre du bruker en grillpanne. Da slipper man litt billigere unna.

Er det en ting jeg har voldsom respekt for så er det varm olje. Og det bør alle ha. Så derfor, vær så snill og ta forhåndsregler om du har barn i huset, og når du friterer fisken, bare gjør det. Den kan fint ligge noen minutter på rist etterpå for å tørke noe som gir deg tid til å fikse det siste før det er mat.
Til 3 personer

 • 400g hvit fiskefillet
 • 3dl mel
 • 1ts salt
 • 3dl clubsoda
 • 1/2 rødløk i strimler
 • litt vannmelon i terninger
 • 1 neve finhakket koreander
 • agurk
 • litt grønn salat
 • 1 lime i tynne båter (12 på en lime er bra)
 • 1 avokado i grove skiver
 • Majones
 • Sriracha eller annen hotsaus
 • Olje til fritering
Fritert fisk
Fritert fisk

Start med å dele opp grønnsakene i boller slik at du har det klart. Srirachamajonesen blander du til slik at den blir så sterk som du vil ha den. Alt i fra 50/50 til 10/90 er innafor, derfor har vi i heller ikke skrevet noe mengde. Frityrmiksen er veldig enkel. Rør inn saltet i melet og ha i clubsoda. Rør ut klumpene. Varm opp olje i en stor gryte til rundt 170 grader. Du trenger bare 3-4 cm og bruk en olje som tåler varmen. Hvis du ikke har termometer kan du stikke en tresleiv oppi og når de koker rundt den skal temperaturen være god nok. Bare husk å skru ned temperaturen litt fra full gass, for det blir aldri bra med olje. Dypp fiskebiter på størrelse med fingre i frityrrøra og slipp de forsiktig ned i olja noen få om gangen. Snu litt på de underveis og etter 3-4 minutter bør de være ferdig. Legg de på en rist til å renne av seg. Strø grov salt over med en gang. Husk å legge noe under rista, vi har en ribberist til en av IKEA sine store former som fungerer strålende.

Fordel litt grønnsaker og fisk på lefsa og avslutt med majonesen og limesaft.

Mice en place
Mice en place

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

1 comment

Comments are closed.