Skikkelig taco – meksikansk pulled pork style

IMG_1653
Pulled pork taco

Kan vi noen gang få nok av taco? Neppe, men taco er jo så uendelig mer enn de ferdig pakkene som står i hylla på butikken. Også er det faktisk ganske enkelt å gjøre noe litt annerledes og få et helt annet resultat.

La meg bare presisere. Det er ikke noe galt med norsk husholdningstaco. Den har sin plass i det norske kjøkken på lik linje med den norske langpannepizzaen. Men det er mulig å gjøre en vri på den så den fortsatt oppfyller tacokravene, men hever seg noen hakk.

Det første man kan gjøre er å ta ned mengden valg til tacoen. Alternativt, fylle færre ting på den dersom du er tvunget til å sette alt på bordet. Ofte finner man jo salat, paprika, løk, mais, ananas, rømme, guacemole, Norvegia, salsa, purre, agurk, tomat, egg og en kjøttdeig stekt med krydder fra pose. Less is more!

Som et alternativ til kjøttdeigen foreslår vi en variant av noe vi har laget massevis av i sommer. Pulled pork av svinenakke, men med en litt annen krydderblanding enn ellers. Kjøp en nakke i ferskvaredisken og få de til å beine den ut for deg hvis du ikke vil gjøre det selv.

Langstekt nakke på lav temperatur er ett av de beste utgangspunktene vi har i Norge for klassisk pulled pork, men hvordan fungerer det uten å eie en smoker?

Bruk stekeovn
Bruk stekeovn

Til dette går det helt fint. Man mister riktig nok røyken ved å ikke bruke en smoker, men det kan vi leve med. Det andre man mister er barken som dannes av blant annet røyken, den skulle vi hatt med men det kan vi jukse til. Stekeovner av en viss alder er også notorisk dårlige på temperatur – litt rart siden det er det de faktisk er laget for, men slik er det bare. Har du en av nyere fabrikat og digital temperaturstyring fungerer det derimot litt mer stabilt så da går det fint uten noen ekstra remedier. Men kjenn din ovn før du setter i gang!

Teknikken for sikker langsteking i en ovn hvor temperaturen ikke styres digitalt skrev vi om første gang vi skrev om pulled pork. Trikset er å ha ett termometer, i kjøttet, kjøttet i en tykkere kasserolle med lokk og ett termometer i ovnen for å kontrollere steketemperaturen i ovnen. Da har man passe mengde kontroll og det faktum at kjøttet ligger i en gryte gjør at den er litt mer beskyttet mot temperatursvingningene i ovnen.

Å steke en hel nakke er ganske lett så lenge du har kontroll på temperaturen. Det tar ca. 12 timer på 100-120 grader. Det slår nesten aldri feil. Men mot slutten av tiden er det lurt å passe på kjernetemperaturen. 92 grader er optimalt for å få revet den etterpå. Du syns kanskje det er høyt? Tro meg – det funker jeg lover deg at kjøttet ikke blir tørt.

Tilbehør
Tilbehør

Av tilbehør så kan det være utrolig friskt med en fruktsalsa som avveksling fra den eddik og tomatbaserte vi er vant med fra tacopakkene. Bare noen biter med crisp vannmelon kan gjøre fantastiske underverker med taco. Mange sverger til guacemole, men vi syns det er like godt med noen skiver med avokado – mindre arbeid er det også. Siden alt vi lager må være sånn passe barnevennlig er det eneste alternativet for de voksne for å få noe litt hot i å legge det i tilbehøret. Da er et glass med gode jalapenos som Trappey’s et perfekt alternativ – en boks med bønner, for eksempel chili bønner fra Mississippi Belle. Du kan selvfølgelig lage bønner selv, men du får helt gode på boks som du bare varmer opp.

IMG_1634
Mango salsa

 

Ingredienser til salsa

 • 1/2 rødløk
 • 1 mango
 • 1 halv appelsin
 • frisk koriander

Finhakk rødløk og kutt mangoen opp i små biter. Appelsin fungerer best om du får kuttet kjøttet ut fra båtene og så delt det opp i enda mindre båter. Bland alt godt sammen og sett kaldt til servering.

 

Pulled pork
Pulled pork

Tilberedning av kjøtt

Kjøp en nakke som passer til ditt behov. Det du ikke bruker kan du faktisk fryse ned i porsjoner og varme opp i panna senere. Som rub til kjøttet så bruker jeg den vanlige oppskriften vår på tacokrydder. Gni dette inn i kjøttet en stund i forveien. Hvis du skal steke fra morgenen av så gnir du det inn kvelden i forveien, hvis du skal steke om natta så holder det noen timer før. Spar 3-4 ss. til senere. Sett kjøttet på en rist og dytt det inn i ovnen på så nærmere du kommer 100-120 grader. Jo høyere den ligger på rista uten noe rundt jo bedre. På grillen legger jeg det alltid rett på rist med et bakk under for å fange opp det som drypper av, men en ribbeform som dette fungerer greit. Poenget med det er å gi rom for nok sirkulasjon under kjøttet for at det skal bli crisp hele veien rundt. Kjøttet er mulig å spise helt fra 65 grader, men det blir ikke lett å rive før det har nådd 92 grader. La det kjøle seg litt før du river kjøttet. Du kan bruke to gafler, men det letteste er å bruke engangshansker. Jeg trenger 3 lag med hansker – for det blir varmt.

Når du har revet kjøttet blander du det sammen med stekesaften som har kommet ut under stekingen og samlet seg i bakket. Krydre med enda mer tacokrydder.

Og du? Har du barn er det lov til å kjøre to løp med de mest populære ingrediensene i tillegg, vi vil jo ikke ødelegge tacofesten til barna.

NB: Dette blogginnlegget inneholder produktplassering. Du kan lese om hvordan vi håndterer dette på denne siden.

Hør alltid på barna
Hør alltid på barna

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

4 comments

 1. Hei!

  Takk for fine tips! Jeg lurer bare på en ting… Det står først at man skal bruke en tykkere kasserolle med lokk til å langtidssteke kjøttet, men lengre ned står det at du skal sette kjøttet på en rist. Hva vil gi best og saftigst resultat?

  1. Hei Hjørdis. Takk for spørsmål. Skjønner nå at dette ble litt rotete.

   Hvis du har en god stekovn, med jevn temperatur og digitalt termometer, så kan du godt ha den på rist i stekeovnen. Pass på lav temperatur og ikke vifte. Hvis du er litt mer usikker på hvor jevn og presis temperatur ovnen din gir kan du med hell sette den i en gryte med lokk. Det gjør svingningene i temperatur enda mindre nærmest kjøttet. Personlig bruker jeg nok oftest en kasserolle og har i litt eplejuice før jeg dytter den inn over natta. Klasse hver gang, selv med noe så enkelt som en utbeinet kotelettkam.

Comments are closed.