Knafritt brød og gode oster til lunch

Knafri himmel
Knafri himmel
Ostelunch
Ostelunch

Julen og romjula er også en høytid for mat, og det betyr at mange nok må jobbe alt det de klarer for å diske opp til strømmen av gjester som aldri tar slutt.

Knafritt brød
Knafritt brød

Man kan gjøre det enkelt for seg selv. For ved å servere noe som ikke krever allverden av forberedelse og samtidig gir et avbrekk fra den alt for julete julematen vi spiser disse dagene kan man slippe unna det tøffeste arbeidet. For en dag. Knafritt brød lager jo nesten seg selv.

Et triks vi liker å ha for hånden, og som også passer ganske godt til jula, er å trekke fram litt oster, godt brød og syltetøy. Mange lager ulike varianter av knafritt brød, og til jul kan det kanskje være en ide å legge i noen julesmaker, men til oster ville jeg ha droppet det. Varier heller med tilbehøret. Et helt rent knafritt brød er virkelig noe for de dagene som starter litt senere enn vanlig, og hvor man kanskje så vidt rekker å bli ferdig med frokost før det er tid for lunch. Når vi steker egg og bacon rister vi det i panna med baconfett mens vi venter på at eggene skal bli klare. Helt magisk.

Stilton
Stilton

Å sette sammen et ostefat trenger ikke å være veldig komplisert. Beregn 60gr ost pr gjest og velger du 3 til 4 ostetyper er du godt innafor. Hvitmugg, blåmugg og kittmodnet er de vi pleier å gå for. Ingers blå er en god norsk blåmuggost vi liker, mens CBC Stilton er blåmugg for de som vil at det skal være litt strammere. En kittmodnet som vi virkelig liker er Vacherin Mont d´or. Kun produsert av vintermelk gjør den til en sesongvare og den er så bløt at man må bruke skje for å hente den opp. Av hvitmugg har Ostegården en fin camembert – det er gøy med gode norske oster også.

Som tilbehør kan man også tilpasse litt til sesongen. Fikenmarmeladen fra Stonewall Kitchen er for eksempel perfekt til jula. Andre ting vi liker er honning, og da finnes det noen gode fra Il Tartufo med trøfler. Fantastisk sammen med Vacherin Mont d´or.

Ostefat
Ostefat
Knafri himmel
Knafri himmel

Det finnes mange oppskrifter på knafritt brød, men vi går ofte for Sullivan St Bakery og Jim Lahey sin originale variant. Vi dropper riktig nok olivenolje og alt dette med kjøkkenhåndkle osv blir bare søl for oss.

Ingredienser knafritt brød

  • 430g hvetemel
  • 345g vann
  • 1g tørrgjær
  • 8g salt

Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle og rør godt med en spiseskje. Så har man i vann og rører dette godt sammen i et minutt. Skrap opp fra bunnen av bollen slik at det ikke er noen tørre områder. Dette skal ikke ta mer enn 30 sekunder til ett minutt. Dekk til med plast og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer. Når deigen har hevet ferdig strekker du deigen i bollen med en slikkepott. Ta tak i siden av deigen, og strekk den over mot andre siden. Gjør dette rundt hele og velt deigen over på en melet overflate. Her kan du bruke trikset fra pizzabakingen ved å bruke durumhvete på overflaten. brett deigen 2 ganger og la den etterheve i en times tid. I mellomtiden setter du på stekeovnen til 250 grader og dytter en jerngryte inni. Etter en time tar du ut jerngryta og dumper deigen oppi. Stek alt med lokk i 30 minutter før du tar av lokket og steker i 15 minutter til.

NB: Dette blogginnlegget inneholder produktplassering. Du kan lese om hvordan vi håndterer dette på denne siden.

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.