Hjemmelaget is med morellsaus og sjokolade

Hjemmelaget fløteis
Hjemmelaget fløteis
Hjemmelaget fløteis
Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokolade

Du har sikkert hørt eller lest om fløteisen som du enkelt kan lage hjemme uten å måtte ha en iskremmaskin for hånden. Ina som skriver Mat på bordet har fristet oss med sine versjoner i lang tid og virkelig gitt inspirasjon til å prøve ulike varianter selv. Den enkle metoden og rommet for kreativitet og resultatet som kommer ut til slutt er virkelig fantastisk. Hvis du aldri har hørt om det før så er det så enkelt at man bruker søt kondensert melk – sånn man kjøper på butikker med eksotisk mat (ikke vikingmelk) og pisker det til krem sammen med fløte som man igjen har i en form og fryser. Smaken tilsetter man etter ønske, men nøtter, karamell, sjokolade, lakris og smågodt er alle innafor.

En vi nå har laget ved et par anledninger er en enkel variant med lys hakket kokesjokolade og morell eller kirsebærsaus. Bruker vi kirsebær dobler vi bare mengden med sukker til sausen. Vi har et par trær i hagen som gir uendelige mengder med både kirsebær og moreller, så vi fryser bærene ned vakuumpakket i kilopakninger. Når vi tar de opp tiner vi de først før vi gir det et raskt kok og bruker potetstapper i et dørslag for å få ut saften.

Det viktigste når man skal lage saus til is er at den er tykk og at man lar den kjøle seg ned godt i forveien. Du kan derfor starte med sausen alt på morgenen dagen i forveien, sette den i kjøleskapet og begynne på isen senere samme kveld. Hvis sausen er varm reagerer fløten på dette og det dannes harde iskrystaller i sausen og isen under fryseperioden. Isen blir bedre uten. Hvis du har plass kan du også legge formen du skal fryse isen i kjøleskapet slik at det også er kaldt. Legger du det i fryseren blir det fort kondens på det når du tar det ut, og det vil du heller ikke ha.

Hjemmelaget fløteis
Visp den tykk

Morellsaus

  • 1kg moreller = 500g saft
  • 100g sukker
  • 1dl vann
  • 2ss potetmel

 

Denne er ganske enkel. Tin og-eller mos morellene slik at du får ut så mye saft som mulig. Vi sier oss som regel fornøyd når vi sitter igjen med halvparten av vekten fra bærene i saft. Kok opp saften og trekk kjelen av plata samtidig som du tilsetter 1dl vann tilsatt 2ss potetmel. Rør godt – sausen skal bli tykk.

Grovhakket sjokolade
Grovhakket sjokolade

Iskrem

  • 2bokser med fløte (600g)
  • 400g kondensert melk
  • 100g lys kokesjokolade

Hakk sjokoladen med en skarp og stor kniv og sett den i kjøleskapet slik at den er kald. Et triks nå på varme dager er å la den ligge litt kaldt før du hakker den opp.

Ha fløte og kondensert melk i en kjøkkenmaskin og pisk det til krem. Mot slutten tilsetter du den hakkede sjokoladen.

Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokoladebiter
Hjemmelaget fløteis med morellsaus og sjokoladebiter

Legg først ett lag med is av halvparten av kremen, så et godt lag med saus for å avslutte med den siste delen av kremen. Hvis du vil ha et fint mønster kan du trekke en tynn strek med saus over det øverste laget, og bruke en tynn pinne og kjøre sikk-sakk over streken.

Sett isen i fryseren til den skal spises. Vi har alltid gjort det kvelden i forveien, men ryktene sier at du har god softis alt etter 4-5 timer

 

Ferdig is
Ferdig is

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.