Confiterte andelår er kanskje noe av det beste som kan komme ut av en hermetisk boks. I hvert fall som jeg kommer på i farta. Klart, man kan confitere de selv, men disse lårene som kommer ferdig sunket i fett er et veldig godt og enkelt utgangspunkt for en smaksrik og deilig rett.
Det klassiske er å varme opp disse i stekeovn eller stekepanne, så servere de med en poteter stekt i andefettet og en kålsalat supplert med epler. Men hvis man vil se til en litt annen klassiker er Club Sandwich en vi virkelig liker. I Club bruker man jo oftest kylling, men dæven døtte den får ekstra trykk hvis man dunker på med fet and.
Med alt det digge fettet som blir igjen kan man jo også heve nivået på potetene, for poteter stekt i andefett, det er noe helt for seg selv. Du kan enten steke vanlige små biter, eller du kan gjøre som vi gjør i denne, nemlig lage dem som pomfrites. Har du ekstra god tid vil jeg anbefale deg å se på «tripple cooked fries» men disse vi lager her kommer du langt med. Spar fettet fra boksen i et glass med lokk og det vil holde seg i lang tid. Har du får mye kan du dele det opp i mindre beholdere og fryse det. Du får også andefett ferdig på boks som det vi brukte fra Jean Larnaudie og da kan du blant annet lage disse potetene til mye annet også.
Bokser med andelår får man i ulike størrelser, men det beste er å beregne 1 lår pr. person og beregne deretter. Disse fra Jean Larnaudie har 4 til 5 lår pr boks.
En club sandwich bør som nevnt bestå av kjøtt fra fugl, bacon, salat, tomat, majones og lyst brød. Men jeg er også fan av å skyve inn to skiver med avocado hvis jeg har funnet noen som er fine i butikken. Hvis du har en krukke med hjemmelaget ketchup, eller en flaske av bedre fabrikat er dette retten du skal bruke den til.
Jeg liker ikke grovt brød til club sandwichen min. Det skal være fin lys og sprø loff. Man kan godt bake selv, men på butikken har de helt fint lyst brød som egner seg godt til toasting. Bruk brødrister, stekepanne eller hva du måtte ha. Det skal være en fin lys brunfarge på utsiden, inni er det digg om det er mykt så ikke rist de for lenge. Du kan også riste dem når du driver med forberedelser så du har mindre å tenke på når det står på som verst.
Ingredienser til 4 porsjoner
- 12 skiver toastloff
- 4 skiver cheddar
- 1 stor boks med confiterte andelår (4-5 lår)
- 1 kg poteter
- 1 salathode
- 1 rødløk
- 2 hvitløkfedd
- 1,5 dl majones
- 2 tomater
- 8 strimler med bacon
- havsalt
- timian
Før du begynner
For meg blir Clubsandwicher fort en liten øvelse i multitasking. Du kan gjøre det enklere ved å for eksempel bruke en frityrgryte, eller velge andre poteter. Men det blir ikke i nærheten så godt. Når du får litt tid underveis kan du også bygge den øverste etasjen som består av salat og gjøre den klar. Så er det bare å legge den på toppen av kjøttet senere. Siden det er mye som skjer er det også lurt å være godt forberedt med skåler, folie osv. Spesielt risten som jeg kjøler av skinnet og potetene legger jeg på et lag av aluminiumsfolie eller noe som gjør det raskere å rydde og mindre kritisk om det blir mye fett.
Sandwichen
Varm opp boksen raskt og åpne den. Fisk ut lårene og riv av kjøttet. Fordel kjøtt, skinn og bein for seg. Fettet som renner av eller som ikke er skikkelig smeltet kan du ha tilbake i boksen. Denne delen er litt klissete, så det kan være lurt å bruke engangshansker og forberede litt rundt deg hvor du skal jobbe. Ha skåler til bein og skinn klart.
En rask jukseaioli lager du ved å rive to hvitløkfedd og blande dette inn i 1,5 dl majones. Gjør dette tidlig og sett til sides.
Stek skinnet sprøtt i en stekepanne og sett det til tørking på en rist. Når det er tørt kuttes dette opp i mindre biter. Toast brødene hvis du ikke alt har gjort det og legg de til sides.
Kjøttet varmer du opp raskt i en varm panne. Det kan fort komme fram masse fett i panna, så vær forberedt på at du kan måtte spa ut litt med en skje. Når det begynner å bli ferdig deler du det opp i porsjoner i panna og legger en skive med cheddar over. Det skal bare ligge på i 2-3 minutter – uten lokk. Ta en stekespade og flytt hele porsjonen over på den ledige skiva. Strø noen biter med sprøtt andeskinn over og to striper med bacon. Legg en toast over som du smører med aioli og legger på salat, tomat og rødløk før den får en ny skive som lokk på toppen. Del opp hele stabelen diagonalt.
Potetene
Skrell de først, og enten ved hjelp av en mandolin eller kniv, del de opp i staver på 1,5×1,5 cm. Legg de i en stor bolle med kaldt vann og sett de i kjøleskapet en times tid. Bytt gjerne vann 1 gang. Kok de i 10 minutter før du heller av kokevannet og setter det til sides. Varm opp fettet fra boksen i en gryte, og når den er varm nok kan du fritere potetstavene. Fritter litt og litt om gangen, og la det renne av seg på en rist og ikke papir. Strø gjerne litt salt og krydder over med en gang. Så snart de er tørre tar du de over i en ny bolle. Helt til slutt krydrer du enda mer med salt og timian før du rister godt på bollen og fordeler krydderet.
Litt ekstra aioli eller god ketchup er godt på tallerkenen.
Men hvor får du kjøpt anda? :)
Hei Nikko.
Anda får du kjøpt hos blant annet Meny, Centra, Ultra og CC. Har de den ikke i hylla får de slike varer fra Oluf Lorentzen og kan bestille fra dem.