Høsten er her, på tide å renske sinnet med litt chili con carne

Chili con carne

Noen har kanskje lagt merke til noen små drypp i løpet av sommeren med bilder av chiliplantene vi har hatt stående både i stua og ute. I går var det på tide å høste to av chiliene. Noe må de jo brukes til, og en rett som virkelig kan rense sinnet nå som høsten kommer krypende er en god og varm Chili con carne.

Anaheim chili
Hjemmedyrket Anaheim chili

Mange er ofte skeptisk til chili fordi det alltid skal være så sterkt. Men det behøver det ikke og etter min mening er det ikke nødvendig at det skal stå flammer av litt sterkere mat. En av variantene er å ha den akkurat så sterk at man kjenner en varme, nesten lunk fra chilien. Da får man masse smak, også andre smaker, og man kan spise masse uten at man må tørke svetten. Chili con carne er også en rett som er billig i den forstand at når man først lager, så får man masse mat for pengene. Det egner seg også utmerket i fryseren og smaker alltid bedre dagen etter man lagde den.

Man kan bruke nesten all slags kjøtt (bortsett fra kyllingkjøttdeig) og man kan variere med det man måtte ha i kjøleskapet. Jeg bruker en litt modifisert versjon av Christopher Sjuve sin chili con carne som basis så varierer jeg heller litt ut i fra hva jeg har for hånden.

Mise en place

Det man trenger til en god chili:

 • 2 løk
 • 500 gr kjøttdeig
 • 2 ss tomatpurre
 • 2 tomatbokser
 • 5 finhakkede hvitløksfedd
 • 5 finhakkede soltørkede tomater
 • 2 gulrøtter hakket i små terninger
 • 2 bokser bønner
 • 2 ts spisskummen
 • 2 ts malt koriander
 • 1-2 chili (eller så mange du tør men en er minimum)
 • 2 ts chilipulver (smak til)
 • 2 grovhakkede paprika
 • 1 ts salt.
 • 2 ts brunt sukker

De beste tomatboksene syns jeg er de som er finhakket og som nesten er helt grøtete. Når det kommer til bønnene pleier jeg å variere litt. Men en boks med kidneybønner og en med chilibønner gir god variasjon. Det blir også litt ekstra flott å se på når man har flere typer bønner. Hvis du ikke har koriander og spisskummen i skapet må du ut og kjøpe det med en gang. Når man lukter på spisskummen kan man helt klart kjenne den karakteristiske tacokrydderlukta man er kjent med, så da kan du tenke deg hvilke retter den blant annet kan brukes i. Vi har fablet litt om å lage vårt eget tacokrydder med finhakket fersk basilikum i. Spisskummen er helt klart et viktig krydder der.

Det aller aller beste er å hakke alt klart og ha det i små skåler. Det er en del som skal i kjelen, så hvis man kan ha alt klart, slipper man å stresse og eventuelt glemme noe. Det er så ergerlig.

Start med løken i en kjele og stek dem blanke. Her bruker jeg olje. Når de er klare har du i kjøttdeigen og skrur litt ned på varmen. Jobb med det til det har fått farge og begynner å brunes. Så har du i tomatboksene, soltørkede tomater og tomatpurre og salt. Når det har fått stå litt har du i gulrøttene sammen med de to boksene med bønner. Gulrøttene gir sødme samtidig som det bringer litt ekstra motstand. Her pleier jeg også å ha i brunt sukker. Det har den effekten at det knekker litt av syren fra tomaten samtidig som det gir en veldig fin farge. Min favoritt er å bruke brun farin. Etter det har man i chilien og krydderet. Chilien skal først finhakkes og man skal ikke ha med frøene. Spar gjerne litt chilipulver så du kan smake det til litt senere. Paprikaen skal hakkes i store biter og rett i kjelen. Temperaturen skal ikke være veldig høy, og det er viktig å røre i den med jevne mellomrom. Det er en del ”tunge elementer” som synker til bunnen ganske fort.

Så skal det bare få stå og kose seg. Putre litt i kanskje opp mot 45-50 minutter. Server med lyst brød som loff eller baguette.

Server med vann og brød

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

13 comments

 1. Må bare si det igjen. Denne retten er bare helt fantastisk! Masse smak, knasende grønnsaker og perfekt å varme seg på nå på høsten. Har nå spist mitt 3. måltid på 3 dager, og hver gang har jeg sittet igjen med en skje og tenkt at jeg må vente litt med den for å oppleve dette lengst mulig.. NAM NAM NAM! Christoph! Vi har enda 30 chili på planta vår! I like!! :)))

 2. Chili con carne er fantastisk, men den blir ennå bedre om du klemmer en lime eller to oppi, og har i litt 7 % edikk (4-5 spiseskjeer.. ) da får du en fin syrlighet som fremhever smaken. Et alternativ til spisskummen kan være hele karvefrø. Karven er jo helt sentral i denne gode retten

  Anbefaler også å skippe kjøttdeigen og heller bruke finstrimlet kjøtt av ulikt slag, det rimelige svinekjøttet du finner i ulike butikker er veldig godt. Litt bacon i terninger gir også en god smak.

  1. Hei Tord. Takk for kjempetips! :-D

   Lime var en veldig god ide som jeg nok skal forsøke. Det samme er karvefrø, men da vil jeg kanskje ha det i morteren og mørte (?) det litt. Alt blir jo også bedre med bacon. :-)

 3. Hei. Lager den akkurat nå, men har glemmt hvitløken. Det står jo ikke i oppskriften når man bør bruke den :)

Comments are closed.