Gjesteblogg: Grille hel geitekilling

Geitekilling på grillen

Audun Sandberg er en av våre gode venner og selvskreven medhjelper når vi har grillet gris. Audun er like glad i å lage mat som oss, hvis ikke enda mer og en vi har nevnt tidligere. Sist lagde han en fantastisk Biff Wellington som du kan lese om her. I sommer skulle jeg og Audun grille geitekilling men på grunn av bomben 22 juli måtte Audun gjøre jobben alene (selv om han nok fikk god hjelp av andre ;-). Han har nå skrevet en gjestepost til bloggen.

I anledning utdrikkningslaget til vår gode venn Marius den 23 juli, hadde forloveren og jeg kommet frem til at det kulinariske bidraget måtte komme fra grillen da brudgommen simpelthen elsker grillet mat.
Valget fallt deretter enkelt på å ha Christoph som grillsjef noe han velvillig takket ja til.

De siste par ukene før utdrikkningslagert ble menyen spikret. Forloveden hadde gjennom gode kontakter skaffet til veie 2 geitekillinger som vi skulle få gleden av å tilberede. Til dette ville vi servere aioli/chorizo-poteter, tzatziki, smørdampet brokkoli og en rødvinssaus.

Grunnert de tragiske hendelsene den 22 juli måtte desverre Christoph prioritere jobb denne dagen og jeg ble forfremmet til grillsjef. Dette kom noe brått på og jeg var relativt uforberedt i det jeg satte meg i bilen på vei nordover. Må innrømme at geitekillingene ble grillet sikkert en 4-5 ganger i hodet mitt allerede på bilturen oppover. Heldigvis hadde jeg noen gode erfaringer fra i fjor da jeg var med Christoph og helgrillet gris. Jeg fikk samlet en tropp med gode hjelpere så det skulle nok bli geitekilling til middag allikevel.

Potetene og tzatzikien hadde jeg gjort klar dagen i forveien. Så det var bare sausen og grillingen av killingene som skulle gjøres.

Etter at vi fikk fyr på grillen var det på tide å gjøre klar marinaden. Denne besto av Newcastle Brown Ale, basilikum, hvitløk, salt og pepper.

Vi hadde i utgangspunktet beregnet opptil 4 timers grilling på killingene, men etter å ha tatt en titt på de fant jeg ut at det ville holde med maks 3 timer på grillen.

Jeg ville gjerne prøve å  grille på direkte varme uten folie hele tiden og heller ta killingene av grillen ett par ganger underveis for å la de hvile litt. Jeg hadde ikke noe termometrer for hånden slik at det ble litt frem og tilbake før vi fant den ønskede temperaturen på grillen.

Killingene ble deretter lagt på og vi krysset fingrene. I etterkant ser jeg at det kunne vært smart å snu dyrene litt oftere i starten siden de utsettes for såpass høy temperatur direkte.

Marinaden ble penslet på  ca hvert 20 minutt i tillegg til at de ble penslet grundig de gangene killingene var tatt av grillen.

De siste to penslingene hadde jeg tilsatt honning i marinaden. Denne kunne med hell vært tilsatt noe tidligere i prosessen.

Grillingen gikk enda fortere enn jeg hadde beregnet så det så ut til at de ville være ferdig etter kun to og en halv time. Siden vi hadde ett gitt tidspunkt for når maten skulle være klar ble det da litt jobb med å få luftet grillen godt og få senket temperaturen en del slik at killingene ikke ble ferdig for tidlig.

Brudgommen viser hvor kniven skal sitte

Etter 3 timer på grillen var de ferdige og ble pakket inn i folie hvor de lå en halvtime og godgjorde seg før oppskjæring. Imens ble grillbakkene med brokkoli plassert på grillen og rødvinssausen gjort ferdig. Brudgommen er utdannet kjøttskjærer så han fikk æren av å skjære opp kjøttet, mens han holdt ett kort foredrag om hvor på dyret vi fant de forskjellige kjøttstykkene og hvordan disse skulle skjæres ut.

Kjøttet viste seg å  være saftig og godt, god på smak og med ytrefileten samt “spareribsen” som ett høydepunkt for min egen del.

Selve grillprosessen var noe enklere enn jeg hadde forestillt meg. Med litt erfaring fra matlaging og noe prøving å feiling er dette slettes ingen umulig oppgave å begi seg ut på for de fleste. Er man bare godt nok forberedt og tar tiden til hjelp går dette uten problemer.

Det er ihvertfall ikke siste gang jeg prøver meg på helgrilling av dyr. Tilbehøret: Aioli/chorizo-potetene lages enkelt ved å koke Amandine poteter som avkjøles og deles i passende store biter. Deretter blander man inn aioli og en god chrizopølse i biter. Dette kan gjerne få stå noen timer i kjøleskapet og godgjøre seg. Pass på å ikke tilsett for mye aioli da det fort kan bli seende litt klissete ut med for mye aioli.

Tzatzikien ble til etter en oppskrift jeg fant i Bølgen & Moi’s “Kjøtt ogVin”. Denne inneholder tyrkisk yoghurt, salt, pepper, agurk, grønne epler, gressløk og litt hvitløk.

Pass her på å få  ut mest mulig væske av både agurken og eplene før Brokkolien kuttes i passende biter, legges i grillbakker sammen med smør og salt. Rødvinsausen består av sjalottløk som stekes i litt smør før rødvinen tilsettes. Dette kokes ned til ca halv mengde før det tilsettes kraft som igjen skal kokes ned omtrent til halv mengde. Rett før servering skal det røres inn en god mengde kaldt smør.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.