For snart tre uker siden ramlet det en kasse med noen råvarer og en utfordring fra Espen Lie i Menylauget på døra. Lag en meny inspirert av stedet du kommer fra sa han. Du kan selv se videoen under. En meny inspirert av stedet jeg kommer fra er jo en gøyal utfordring, og vi tenkte en stund på denne.
Som forrett tenkte vi lenge. Egentlig er Hamar en Pizzaby. Eller, det var. Nå er det litt mer enn bare pizzarestauranter her, men en stund er jeg sikker på at det var 10 steder som baserte virksomheten sin på pizza, som drev på samtidig. Så vi funderte på å lage en Hamar-pizza. Nærme Nordens Toscana er det jo også, så det skulle liksom bare mangle. Men i den prosessen kom vi opp med en enkel Hamarlefse som kan brukes både som pizzabunn og som et slags polarbrødlefse – selvfølgelig med potet. Hamarpizzaen har ikke helt sluppet taket for å si det mildt, men her ble forretten en Hamarlefse med digg oppå.
Hovedretten var liksom enkel. Storhamarsupporterne på tur til Fredrikstad synger om at «Grisa kjæm fra Fredrikstad», men egentlig kommer de fra Rudshøgda nord for Hamar. Der slaktes det nemlig «mætt» med gris hvert år. Et godt hamarutrykk er at noe kan bli «kål», det pleier ikke å være positivt, men en god surkål er. Ribbe og surkål, med det mest selvfølgelige på Hedmarken – potitt!
Desserten var enda enklere enn de andre to. Rundt 90% av det som i dag er Hamar var nemlig for litt over 20 år siden Vang. Og er det en ting som er viktig i Vang så er det multa.
Hamarlefse
Det er litt standhaftig å gå ut å si at man har laget en Hamarlefse. For det kan jo hende at det finnes en oppskrift på det fra før av. Men vi har googlet uten å finne. Lefsa inneholder en fjerdedel med hvetegrøpp som gjør den litt grovere og selvfølgelig må det i litt potet. Bruk en melen type. Man må beregne litt tid på denne, for best resultat fikk vi når vi kaldhevet den natten over. Denne myke tykke lefsa kan man også bruke som pizzadeig. Under prøvestekingen smurte vi på litt creme fraiche og hadde litt skinke over for å teste. Definitivt potensiale.
Ingredienser hamarlefse
- 40g hvetegrøpp
- 2dl vann
- 2ss olje
- 240g hvetemel + mel for å jobbe ut deigen
- halv pakke tørrgjær
- 3 kokte poteter
- en klype salt
Sett hvetegrøppen i vann og la det stå i to timer. Sil av vannet. Bland mel salt og gjær i en bolle med hvetegrøppen, tilsett vann og olje og rør godt til det blir en smidig deig. Del de kokte potetene opp i små biter og kjør i kjøkkenmaskin til deigen er nesten helt klumprfri. Sett til kaldheving i 12-16 timer. Strekk eller kjevle ut deigen. Legg den på bakepapir og del den opp der den ligger med en pizzarulle. Stek i stekeovn 10 minutter på 230 grader.
Som topping på lefsa legger man en skive med Æra skinke og røkelaks fra Norges beste fiskebutikk – Knutstad og Holen på Hamar.
Hovedrett Ribbe med pottit
Jeg har sett at Helle har skrevet at ribbe og pølse er det som hører til som hovedrett til Trøndelag på et fat. Men det Helle ikke vet det er at «Grisa, dom kjæm fra Rudshøgda». Vi satte også derfor ei ribbe på bordet, men med hjemmelaga surkål, tyske bratwürst og potet. Så sant vi har bruker vi tyske bratwürst til juleribba. Grunnen er at den har en tydeligere profil av karve og krydder og derfor treffer julenerven med enda litt mer presisjon.
Jeg benyttet sjansen til å steke ribba på grillen. Sammen med kullet hadde jeg noen kvister med kirsebær som gir en veldig god tone med røyksmak. For alle andre så er det like greit å følge Hellstrøm sin metode.
Glaze med tyttebærsirup etter at ribba er skåret opp.
Hjemmelaget surkål til 4
- 700g kålhode
- 1ss salt
- 1/2 ts pepper
- 1ss karve
- 0,8dl sukker
- 6dl vann
- 1dl eddik 7%
- Snitt opp alt unntatt stammen på kålen. Kok dette sakte opp med vannet, eddiken og de andre ingrediensene. La dette putre under lokk i ca 1 time og 20 minutter til væsken er redusert nok.
Dessert for to
Vi har brukt multe til både øl og ketchup og jeg kan ikke tenke meg noen viktigere komponent hvis jeg skal lage en dessert fra hjemplassen vår. Nyr har vi ikke jobbet så mye med tidligere, men siden den var i kassen måtte vi prøve å bruke den. Vi syns den var litt i overkant syrlig til å sammen med multer, men etter å ha blandet inn litt melis og litt frø fra vaniljestang og pisket den opp ble den rund nok til å ikke ta helt knekken på de gode bærene.
Ingredienser
- Nýr
- 3ss melis
- Frø fra en kvart vaniljestang
- 6 ts rørte multebær
NB: Dette er ikke et betalt innlegg, men noen av råvarene ble levert fra Meny.