Lammeskank i porter

Lammeskank i ØL

Jeg har virkelig fått sansen for retter som trenger tid ved varmen for å bli ferdig. Det er noe med forvandlingen når selv fete og seige stykker med kjøtt faller fra hverandre og har blitt så møre og fulle av smak at de blir en fest i munnen.

Det er noe nesten like fint med det å lage maten som å spise den, som jeg setter veldig stor pris på. Det å bruke tid, ta seg litt å drikke og ei lita kvil underveis. Ikke stresse men få tid til å sjekke alle detaljene og gjøre klart resten. Smake litt underveis og kjenne hvordan alt faller på plass etter hvert som tiden går. Enkle gleder, men slik det skal være.

Lammeskank er en slik rett. Det er mange måter å lage det på, noen bruker kjele hele veien mens andre bruker stekeovn deler av tiden. Man kan lage det i vin, øl eller som en mer tradisjonell fårikål. Man kan også variere veldig med hva man har sammen med skankene i gryta, alt i fra tomater, løk, gulrøtter, chili, kantareller, eller hva annet man måtte ha for hånden.

En versjon jeg har siklet på en stund er Jan Vardøens hvor han har brukt Porter i gryta. Sjekk boka Tøff mat, for der er det mye spennende.

Når det kommer til lammeskank er det slik at en skank pr person skal være nok. To er alt for mye, men dersom man har mange gjester og noen storspisere kan man alltids lage en eller to ekstra, sånn for sikkerhetsskyld. Ellers skal det ikke være nødvendig. Et triks er uansett å kjøpe de største du finner.

Til denne varianten brukte vi:
2 lammeskanker
1/2 kopp med mel
2 ss grovmalt pepper
solsikkeolje
3 gulrøtter
4 stenger med stangselleri
15 cm med purreløk (den var tjukk)
2 løk
3 hvitløkfedd
4 dl porter
5 dl kjøttkraft
litt fersk timian
3 laurbærblader

Det letteste å gjøre først er å kutte grønnsakene i grove store biter. De skal tross alt kokes så lenge at de er garantert å bli ferdige. Samtidig så ser det litt bedre ut enn om de er finhakket. Hvitløken skal finhakkes. Sett de til side. Gjør også klar kjøttkraften på forhånd. Mise en place!

Det blir litt røyk
Men det må til
Skal de bli gode og fine

Så blander du mel og pepper godt sammen og rulle skankene i melet og setter de til side. Varm opp solsikkeolje i ei gryte. Jeg hadde så mye at det dekket bunnen.  Når oljen er så varm at det begynner å ryke av den bruner skankene godt. Det blir en del røyk men sett opp vinduet og lev med det ;-). Når de er godt brunet setter du de til sides og har i grønnsakene. Melet som er igjen har blitt svart men det gjør ikke noe. Pass på temperaturen, for grønnsakene skal ikke svis de skal bare bli møre. Så har du i kjøttkraften, porter, timian, laurbærblader og lammeskankene. Legg de slik at du får mest mulig av kjøttet under krafta og ølet.

Lammeskank i Porter

Hele denne kjelen kan da settes under lokk og inn i stekeovnen på 180 grader i 2 timer. Vi lot det stå litt lengre fordi vi ikke hadde alt det andre klart. Når det er ferdig skal kjøttet lett løsne fra beinet når du rører ved det.

Server med rotstappe. Vi lagde ben blanding av jordskokk og poteter og det ble veldig godt, men jeg ser at andre har vært kreative med ulike rotmoser, eller noe så veldig enkelt som mandelpotetmos. Det som er helt sikkert, er at det må være mos til. Det finnes kun en pen måte å servere det på, og det er ett stykke, på en seng av mos og med deilig saus og tilbehør rundt.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

11 comments

  1. Denne så fristende ut. Etter å i alle år trodd at jeg ikke leikte øl, har jeg i den senere tid funnet ut at det er pils jeg ikke liker, men jeg elsker porter, stout og andre, mørke, fyldige smaksrike øl. Og med en hang til lam og langkokt kjøtt, så må denne nesten prøves :)

    1. Hør hør! Jeg har alltid likt øl, men det er fantastisk moro med mørkere øl med masse smak. Porter og stout fungerer jo utmerket til matlaging, men skal du drikke noe til dette så kan en Imperial IPA virkelig gjøre susen. Gled deg til de fantastiske luktene som kommer til å strømme ut fra kjøkkenet! Dette er mat til å bli glad av!

  2. Jeg elsker smaken av mørkt, smakstett øl, men merker jo begrensningen på mengde. Jeg kan synes at en stout er supergod, men likevel slite med å drikke mengder av den. Imperial IPA er oppdaget, og jeg har skjønt at jeg også liker lysere øl, bare det har masse smak og nok syre som balanserer. Tenk alt det uoppdaget jeg har foran meg! :)

  3. Dette høres deilig ut! Men å varme opp oljen til det ryker av de høres mer tvilsomt ut. Flerumettede oljer som oliven, soya, raps, solsikke og maisolje utvikler giftige stoffer ved for høy varme og dette kan gi årefokalkning,inflammatorisk leddsykdom, og utvikling av fødselsskader etter lang tids bruk (se Grootveld, Martin, Silwood, Christopher JL, Addis, Paul, Claxson, Andrew; Serra, Bartolome Bonet, Viana, Marta (2001). “Helseeffekter av oksidert oppvarmede oljer” Foodservice Research International – forskning på dette)

    Ville ikke kokosnøttolje være bedre i denne sammenhengen?

    1. Man må passe på hva man spiser. Jeg har aldri prøvd meg på kokosnøttolje før. Gir det smak?

Comments are closed.