Lammecarré – perfekt festmat!

Lammecarre temperatur
Lammecarre
Lammecarre temperatur
Lammecarre

Disk opp med lammecarre hvis du vil imponere gjestene skriver både Matprat og Ultra-butikkene om Lammecarre og jammen har de rett. Dette er noe av det enkleste jeg har laget på lenge med et så bra resultat. På harryhandel i sverige plukket vi nylig med oss to pakker med totalt 4 lange stykker ferdig trimmet kjøtt. Hvert stykke hadde 8 ribben og 4 ben holdt til en porsjon. Oppdatert 17 aug 2014: Siden vi skrev dette for to år siden har vi utviklet oss og måten vi lager mat på, vår sterkeste anbefalning er at du benytter et steketermometer ved siden av denne teknikken som er beskrevet. Da kan du sjekke at du får akkurat den temperaturen på kjøttet som du ønsker. 

Jeg har lest litt om lammecarre tidligere uten å hatt anledning til å prøve meg på det så når jeg fikk sjansen var det på tide å lese seg opp på nytt. Jeg falt for en kombinasjon av måten Gordon Ramsay lager det her og oppskriften som er beskrevet i Larousse Gastronomiqe (kommer en post om den senere). Tilbehør; potetmos og ovnsbakt squash, paprika og løk med rødvinssaus.

[amazon_link asins=’0307464911,0600620425′ template=’Norskproduktkarusell’ store=’innifristelse-20′ marketplace=’US’ link_id=’4d67fa71-5e6f-11e7-9ff0-c910c141bffc’]

Dette var en veldig god måte å gjøre det på når vi fikk gjester og har mer enn nok i huset å ta oss av. Det meste kan gjøres klart en stund i forveien og det er bare å sette i gang med lammet når gjestene har kommet halvveis ut i forretten. Dersom ovnen er varm kan du regne drøye 35 minutter i tid for å tilberede lammecarré.

Som Gordon Ramsay sier i videoen; “no color, no flavour”, så etter at stykkene har fått godt med salt og pepper på er det bare å brune dem i stekepanne med olje. Jeg pleier ikke å være forsiktig når jeg bruner stykker på denne måten, enten det er til Coq au vin, eller lammeskank. Ta heller ut batteriene i brannvarsleren. Bare ikke glem at de skal brunes, ikke stekes, og batteriene skal i varsleren igjen.

Når alle stykkene er brunet ferdig på alle kanter legger man dem med fettsiden ned og putter de inn i stekovnen på 240 grader i 10 minutter. Det letteste er egentlig å bruke en ildfast form eller lignende til dette. Jeg gjorde det litt enklere enn Gordon Ramsay og dekket stykkene med en urteblanding bestående ferske urter av timian, persille og oregano etter å først ha penslet de godt med dijonsenep. Så skal de med fettsiden opp i ovnen i drøye 7 minutter, nå med litt lavere temperatur (220 bør være bra). Til slutt skal de få hvile i 8 minutter. Mine ble litt over medium noe som egentlig ble helt perfekt. Hvis du har et steketermometer kan du følge med og da kan man regne medium på 72 grader.

Bakte grønnsaker er egentlig perfekt for dette, for det tar ca 30 minutter i ovnen på samme temperatur. Når jeg satte i gang med bruningen gikk grønnsakene inn nederst i ovnen, og når kjøttet ble tatt ut for å hvile satte jeg grønnsakene høyt og skrudde over på grill slik at de også fikk litt farge. Til 6 personer brukte jeg 2 squash to paprika og en løk. Alt i grove skiver og store biter. Easypeasy. Potetstappe holder varmen om man er forsiktig og da er det bare å koke opp sausen igjen til servering. Sausen var forøvrig helt misslykket. God på smak men jeg mistet helt fokus på den og som man kan se av bildet ble den tynn og sølete. Når jeg oppdaget det var det for sent å gjøre ne særlig med til at jeg rett og slett bare ga F. Rookie mistake, men de skjer ;-)

Recipetips.com gir følgende steketid og steketemperatur for lammecarre på en kilo ved 162 grader. Jeg vet ikke helt hvor god tiden er men temperaturene syns jeg av erfaring skal stemme bra. Husk å ta ut stykket en stund før de når ønsket tempertur fordi de kommer til å stige litt etter at man har tatt stykkene ut av ovnen.

  • Rosa – 62 C – 30 minutter
  • Medium – 71 C – 35 minutter
  • Helt stekt – 76 C – 40 minutter

Lammecarre er easy peasy og man kan variere med en hel masse herligheter. Hva er ditt favoritt-tilbehør?

Ikke glem at du trenger et godt termometer!

[amazon_link asins=’B009ITJT92,B00C2EEODQ,B009KYWLG8′ template=’Norskproduktkarusell’ store=’innifristelse-20′ marketplace=’US’ link_id=’0c6a6734-5e6f-11e7-b643-6bb6c9dd542f’]

Eller lik oss på facebook

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

5 comments

  1. Hørtes godt og enkelt ut. Skal prøve den så fort jeg finner noen som selger sånt kjøtt!

    1. Takk for kommentar Astrid, hvis du har en Menybutikk i nærheten av deg pleier de å skaffe dersom de ikke har.

  2. Fulgte oppskriften slavisk. Kjøttet ble helt rått,puttet i et steketermometer som viste 42 gr. Så mitt tips er steketermometer. Isteden for 7 min med fettsiden opp sto min care inni 25 min på 220 grader. Samlet streiketid ble 35 min for 900 gram carre. Forøvrig smakte det herlig med dijonsennep og cemo sitt lammekrydder. Rotmosen ble bra med 8 store poteter kokt med sellerirot,5 hvitløkfedd, stampet med 3 ss smør,4 ss creme fraice. Hakket vårløk vendt i tilslutt. Stange sin rødvinssaus brukte jeg. Servert med stekte kantareller og ripsgele ble det kjempegodt;-))

    1. Hei Bente, takk for tilbakemeldingen. Framgangsmåten er hentet fra Larousse Gastronimiqe som er en mastodont av en kokebok, men vi er helt enig med deg om at det beste er å følge med på steketermometeret for å sjekke at det er helt ferdig. Tilbehøret du beskriver høres helt himmelsk ut!

Comments are closed.