Øldampet pinnekjøtt til jul

Pinnekjøtt dampet i ØL
Øldampet pinnekjøtt

Pinnekjøttmiddagen er ett av julens mange høydepunkter for oss. Etter at vi begynte å dampe den i øl har den virkelig blitt løftet til et helt annet nivå.

Bare tenk alle de gode rene smakene som passer så godt sammen til det salte pinnekjøttet. Nøttegode mandelpoteter, søt kålrabimos med både fløte og smør, den herlige kraften sammen med en frisk og kald øl som løser opp fettet og lager en fest i munnen. Akevitten som heves og gode venner som skåler. – HAU!

Noe som virkelig setter en spiss på pinnekjøttet  er å dampe det i øl. For den som måtte frykte at pinnekjøttet skal smake øl så kan jeg bare avkrefte dette med en gang. Hvis man for eksempel bruker et  Ale som Kilkenny vil det gi kjøttet en sødme som kompletterer det salte kjøttet på en fantastisk måte.

Hvis man legger et par mandelpoteter i bunn av gryta trekker disse til seg både fett og øl. Det blir litt bittert og minner litt om valnøtter, men sammen med to andre poteter er det helt fantastisk. Krafta blir ikke noe dårligere, med den sterke smaken fra pinnekjøttet, fettet og saltet som blander seg sammen med krydderet fra ølet.

Det som egner seg best er som nevnt mørke øl som stout og porter, men styr unna variantene double eller imperial. Vanlig Juleøl, Newcastle Brown Ale, Kilkenny og til og med Guinness kan fungere kjempebra. For den som måtte lure kan man jo bruke 50/50 vann og øl, men vi gjør ikke det.

Hvis du ikke har lagd pinnekjøtt før så er det ikke verre enn å beregne en halvkilo per person. Vann ut kjøttet i minst 24 timer og bytt vann 2-4 ganger. Legg noen bjørkepinner, eller mandelpoteter i bunn av en stor kjele og bygg oppover med kjøttet. Fyll på med øl (eller vann) slik at det nesten når opp til laget med kjøtt (bare nesten). La det dampe i drøye 3 timer under lokk. Når kjøttet løsner fra beinet kan man ta det inn i en varm stekeovn i 5 raske minutter slik at kjøttet blir sprøtt. Hobbykokken har i sin flotte bloggpost om pinnekjøtt skrevet at man kan pensle inn pinnekjøttet med sennep eller honning, veldig likt det man gjør med lammecarre før det går inn i stekeovnen. Vi har ikke prøvd det men det høres jo helt fantastisk ut.

Det beste å servere til er kålrotmos. Beregn 300 gr kålrot pr porsjon og kok dette med en potet, en gulrot og litt salt. Når det er kokt stapper du det og sper på med smør og fløte sammen med godt med pepper. Stapp det med en håndstapper og ikke vær gnien på smør og fløte, men smak deg fram. Mandelpotet hører også til.

Hva kan så være et godt alternativ å servere til pinnekjøttet som et alternativ til juleøl? En kald, fruktig og Amerikansk IPA vil definitivt klare å dra sokka av gjestene der de sitter og dingler med beina og knasker i seg det deilige pinnekjøttet!

Hvis du heller vil servere noe helt annet er både Champagne og Riesling særdeles gode alternativer.

Ta også en titt på Lammeskank i porter, Mørk lammegryte i øl eller Coq au biere for andre spennende oppskrifter med øl. Sjekk også ut vår oppskrift på Waldorfsalat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

[yks-mailchimp-list id=”ceaf5b261d”]

 

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

6 comments

  1. Hei!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

  2. Vanne kjøttet ut i minst 24 timer? Tror du er gal! Her i huset har vi alltid vannet ut i 7-8 timer. Men selvfølgelig, smak og behag.

    God jul! :-)

Comments are closed.