Ølbraisert svineknoke

Ølbraisert svineknoke
Ølbraisert svineknoke

Denne lagde vi egentlig som et svar til Husmannutfordringen hos Matbloggsentralen, men vi rakk aldri å skrive den ferdig før fristen gikk ut. Vi har forresten alt fått med Lammeskank i porter som ligger som nr 3 i listen. Vil du hjelpe oss tar vi med glede i mot din stemme!

Tidligere i Sommer var vi innom svineknoka flere ganger, blant annet da vi lagde pulled pork. Langtidsstekinga av svineknoken er virkelig noe som gjør den rett, og som forvandler dette ellers ganske trauste stykket med kjøtt til noe mørt og saftig man sjelden finner et annet sted. Ved å bytte ut krydderne og servere den med en god norsk rotmos og en sennepstung slaw blir det både fastfood og søndagsmiddag når den skal på bordet.

Ikke glem å like oss på Facebook eller melde deg på nyhetsbrevet vårt ==>>

 

Sennepsslaw

 • 1 strimlet liten løk
 • 3dl strimlet kålhode
 • 0,5dl majones
 • 1ss rødvinseddik
 • 0,5dl dijonsenep
 • 1ss sitronsaft
 • 2ss rømme
 • Litt pepper

Sennepsslawen er rask å sette sammen, men hvis man venter med å blande løken og kålen sammen med det bløte til det er 20 minutter til middag holder den seg sprø og fin. Strimle løken på ca 2mm eller så nærme du kommer og kålhodet litt tynnere. Bland de andre bløte ingrediensene og pepperen i en egen bolle, og vend inn i strimlene når tiden er inne for det.

Ølbrasert svineknoke

 • 1 svineknoke
 • 1 liter stout
 • salt
 • sjalottløk
 • 2 hvitløkfedd
 • 1/2 boks med sopp

Denne svineknoka skal først kokes i øl før den langstekes i stekeovnen. Tipset med å koke det i øl først fikk jeg av min gode venn Hans Petter Rasmussen fra European BBQ Allstars som gjør dette med svinenakkene før han lager pulled pork av dem. Kutt opp sjalottløken og hvitløkfeddene grovt før du har de i en stor gryte med salt, svineknoken og øl. Dersom svineknoken alt er lettsaltet trenger du ikke å ha i saltet. Kok det lett i en halv time før du snur litt på dem og lar de koke en halvtime til. Plukk ut svineknoken og sil av ca 3 dl av kraften som du sparer til senere. Ha svineknokene i den samme gryta eller en annen form med lokk som du kan sette inn i stekeovnen. Avhengig av hvor romslig den er hell over litt av kraften slik at det dekker ca 1 cm i bunn av gryta. Poenget er bare at det skal være godt med kraft uten at det dekker for mye selve kjøttet. Sett på lokk og dytt den inn i stekeovnen på 75-80 grader, der kan den få stå i 8-9 timer. Hvis du er usikker på hvor presis termostaten på stekeovnen din er så anbefaler jeg å kjøpe et billig digitalt steketermometer som du legger inn i stekeovnen og styrer etter denne. På vår stekeovn kan vi sette den på 100 grader, og da ligger temperaturen på mellom 80 og 70 grader. Kjøttet har ytterligere beskyttelse og ettersom den ligger inne i gryta med lokk og har en del veske sammen med seg.

Når kjøttet er ferdig er det bare å plukke det av beina store biter, legger det i en bolle og heller over resten av krafta som var i kjelen. Du kan enten servere det med en gang eller kjøle det ned til senere på dagen. Da er det bare å varme det opp i en stekepanne. Pass på temperaturen og at det er nok veske i panna slik at det ikke blir tørt.

Mandel og søtpotetmos

 • 500g mandelpotet
 • 1/2 søtpotet
 • 2 hvitløkfedd
 • 150g smør
 • litt melk (eller fløte)

Søtpoteten er kanskje ikke den norskeste rotgrønnsaken men den er veldig god. Sammen med mandelpotet gir den en veldig fin og søt mos. Som et fornorsket alternativ kan kålrot være godt å bytte den ut med. Sammen med det møre kjøttet gir det en kjempegod kombinasjon.

Når vi lager mos lager vi alltid mer enn vi tror vi trenger. 300g mos til hver går det lett. I vannet har vi også i to hvitløkfedd som gir en rikere smak til mosen. De koker sammen og blir med i mosen til slutt. Skrell potetene og kutt de opp i små biter før du koker dem møre sammen med den halve søtpoteten som har blitt behandlet på samme måte. Sil av vann og mos inn smør og melk til du er fornøyd med konsistensen. Litt pepper er også viktig. Vanskeligere enn det trenger det ikke å være.

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.

18 comments

 1. Bra oppskrift!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  :-)

 2. Hei, vil anbefale dere å kjøpe en Crock pot, da blir resultatet garantert enda bedre, både på denne retten, Minestronesuppen og Pullet pork som jeg ser der også har lagt oppskrifter ut om.

  1. Hei Ronny.

   Jeg har lest mange gode oppskrifter som tar utgangspunkt i Crock pot og fundert mye over den dingsen. Jeg vet ikke helt hva det er, og det er nok fullstendig ubegrunnet til at jeg er litt skeptisk til den. Det ser jo både enkelt og bra ut, og i teorien skal det jo gi et kjemperesultat. Av en eller annen grunn insisterer jeg på å bruke gryte, stekovn, grill, eller andre unøyaktige verktøy for å få dette til. Selv om jeg har bestilt meg en Sous Vide sirkulator nå. Men takk for tipset, kommer jeg over en så skal jeg vurdere det. :-)

 3. Dette låter smaskens. Men kan man gjöre det samme med högrev/Chuck steak – litt usikker på hva det heter på norsk. Et nakkestykke av storfe.

 4. 3 timer til knokene skal ut av ovnen !!!!! :-)
  Og nå er jeg sulten !!!
  Håper gjestene også liker det ;-)

 5. Hvor kommer egentlig den halve boksen med sopp inn i bilde. Står på ingredienser, men jeg er ikke kar om å finne der det står at du bruker den.

  1. Den setningen var blitt borte gitt, men fres det i en stekepanne med litt smør og server sammen med kjøttet.

 6. Dette fikk jeg ikke til.

  Jeg fulgte oppskriften nøye, med unntak av at jeg brukte porter i stedet for stout. Steketermometeret viste jevnt 75-78 grader i ovnen. Da jeg tok ut knoken etter åtte timer var den langt fra ferdig. Så jeg økte ovnstemperaturen til 150 grader og ga den to timer til. Da hadde kjøttet begynt å slippe beinet, men det var fremdeles ikke helt mørt. Det var ikke aktuelt å drøye lengre så jeg brukte kjøkkenkniven og skar det av beinet og delte det opp. Konsistensen ble egentlig ikke sånn helt verst, selv om kjøttet nok hadde nytt godt av en time til. Hovedproblemet var smaken.

  Jeg brukte lettsaltet knoke, og ser i ettertid at flere anbefaler å bløtlegge denne. Det er nok lurt, da det ble veldig salt. Men salt er én ting, og langt verre var det at knoken smakte kraftig fjøs. Kjøttet var fra Gilde, og jeg håper problemet var lav kvalitet og ikke at dette er typisk svineknoke. Hvis førstnevnte: er det noen måte å vite om det er god vare? Helst før en betaler, og hvertfall før en bruker 12 timer på å tilberede den.

  Jeg ser én potensiell feilkilde i at svineknoken ikke var ordentlig nedsenket i ølet da det kokte den første timen. Jeg måtte ty til 10L gryte for å få plass til hele knoken, med den konsekvens at kun øvre og nedre tredjedel av knoken ble kokt nede i ølet. Det virker for meg som om ølet ikke satte noe særlig smak på den korte tida, så en idé kan kanskje være å koke en time i rikelig med vann først? Alternativt bruke en gryte som passer akkurat og så fylle opp ordentlig med øl.

  Det må avslutningsvis understrekes at tilbehøret var kjempegodt (selv om mosen ble kald og slaw-en litt dvask mens vi ventet på knoken). Stekt sopp med søtpotetmos og sennepslaw kunne blitt et skikkelig snaddermåltid alene. Kjøttet ødela dessverre hele opplevelsen.

  1. Det var leit å høre. Det høres ut som at du har fått et litt uheldig stykke kjøtt å jobbe med, og dette er alltid veldig individuelt. Det er en stund siden jeg skrev denne og i tiden etter dette har jeg også erfart at man kan starte mye tidligere med selve kjøttet, og heller varme det opp igjen rett før servering. Da er man sikret at man får god nok tid. For det er hele essensen.

Comments are closed.