Helstekt kylling må vel kanskje være en av mine absolutte favorittretter, men denne kyllingretten her kniver faktisk helt oppe i toppen. Den er nesten like herlig å lage som den er å spise med alle de fantastiske luktene som oppstår på kjøkkenet. Coq au vin har vi jo vært innom tidligere, men ved å bytte ut vin med Weissbier skjer det noe virkelig spennende. Weissbier skal være fruktig og syrlig uten å være bitter, så her er det muligheter!
Jan Vardøen har skrevet om dette i boka tøff mat, men jeg har valgt å gjøre noen endringer på blant annet forholdene og noen få av ingrediensene. Jeg kaster også alt oppi gryta med en gang for å gjøre det litt enklere. Når jeg klipper opp kyllingen så forsøker jeg å lage stykker som er på størrelse med en liten knyttneve. Ellers klipper jeg den bare der det passer uten å ødelegge for mye av skinnet og kjøttet.
Dette skal holde til 3 skrubbsultne personer, men trenger du mer er det bare å fyre i en kylling ekstra og flylle på med mer kraft og øl (lik mengde).
- 1 kylling klippet i passe stykker
- 150 gr. bacon i biter
- 2 gulrøtter i terninger
- 5 stenger stangselleri – i terninger
- 200 gr. Sellerirot – i terninger
- 200 gr. sjalottløk – finhakket
- 300 gr. sjampinjong – grovhakket
- ½ liter weissbier
- ½ liter kyllingkraft/buljong
- Hvetemel
- Paprikakrydder
- Salt
- Pepper
- Fersk timian/oregano (eller begge)
- Smør
- Olje
Varm opp stekeovnen til rundt 200 grader. Kutt opp grønnsakene og gjør de klare. Bland hvetemel, salt, pepper og paprikakrydder i en bolle og vend kyllingbitene i blandingen. Det må være nok så man dekker alle stykkene godt, men ikke så det blir alt for mye overflødig mel (litt går helt fint).
Varm opp smør og olje i en tykkbunnet kjele og slipp noen kyllingbiter oppi. Vi har en stor jerngryte fra le creuset som er som skapt for dette men det går helt fint med annen gryte som du kan sette i ovnen. Ta litt og litt slik at du beholder varmen i gryta. Det kommer til å frese og ryke en del men det er det verdt, tro meg. Bruk en stekepinsett eller noe for å snu bitene slik at alle sidene av kyllingbitene blir brunet. Etter hvert som noen stykker blir ferdige tar du dem ut og tar i noen andre. De som er ferdig brunet legger du bare på et fat ved siden av. Så har du i bacon i panna og lar det få litt fart før du har i grønnsakene og lar de få kjøre seg litt i den varme gryta. Men vær obs, i det du slipper grønnsakene i gryta kommer en intens og himmelsk lukt til å bre seg utover kjøkkenet. Uforvarende som for eksempel kommer syklende forbi kan risikere å kjøre av fortauet og skade seg.
Etter hvert tar du tilbake kyllingbitene og fyller på med øl og kyllingkraften. Pass på at det er nok væske til at det dekker alt innholdet. Sett på lokk og dytt den inn i stekeovnen i ca 55 minutter. Den bør være ferdig da, hvis ikke så lar du den bare stå litt til.
Server med kokte poteter. Sausen er veldig tynn, så du trenger hjelp til å trekke den opp. Hva du bør drikke til? Weissbier!
Vil du lese flere kyllingoppskrifter? Vi har skrevet om for eksempel kylling i römertopf, kylling pannert i sesam og wasabi og lagt på en risottoseng, risotto av kyllingrester, estragon-sitron-kylling i römertopf, kyllingsuppe og ikke minst Coq au vin.
Dersom du heller vil lage noe mer med øl kan vi anbefale en ølsuppe med viltkjøtt.
Gryta står nå i ovnen og jeg er spent på resultatet! Takk for inspirasjonen :)
Kult! Fortell meg gjerne hvordan det gikk og hva du synes. Det samme hvis du ville gjort noen endringer. Pistasjmakronene dine så gode ut!