Ribbesandwich – nær perfekt restemat

ribberester
Ribberester

Her er oppskriftene fra lunchen vi lagde til Hanne Mette fra HA som var på besøk.

Bare så det er nevnt er vi ikke spesielt fan av å gjøre tradisjonelle middager, som for eksempel selveste julemiddagen, med asiatisk vri. Det blir for oss helt feil å skulle gjøre noe helt crazy ut av en setting og middag som er så viktig for mange inkludert oss selv. Disse har blitt tradisjonelle av en grunn, og det er en like stor del av opplevelsen. Men, man kan derimot gjøre noe litt ekstra for å løfte det hele, uten å gå helt av skaftet. Men siden så mange har fokusert på selve julemiddagen tenkte vi i det minste kunne gjøre en vri og se på hvordan man kan gjøre noe av restene. For er det en ting som er sikkert, så blir det alltid rester etter julemiddagen.

Les også: Hjemmelaget bacon

Kanelribbe

 • 2ts hel pepper
 • 2ts grov salt
 • 2,5 cm kanelstang
 • 2dl vann til steking

Kanelribben pusher kanskje grensen litt for hva man kan tillate på selveste julaften, men kanelen ga virkelig en god julestemning. Det er heller ikke mye som skal til. Vi hadde grov salt, hele pepperkorn og ca 2,5 cm av en kanelstang i morteren og lagde en krydderblanding som vi senere rubbet ribba med kvelden i forveien. Så stekte vi ribba på 180 grader i en time med svoren ned under aluminiumsfolie med ca 1dl+ med vann i forma. Etter en time ble den snudd og stekt en time til uten folie og øst godt jevnlig den siste halvtimen.

Ølribbe

 • 2ts hel pepper
 • 2ts grov salt
 • 2,5 cm kanelstang
 • 2dl juleøl til steking

Ølribbe ble virkelig godt. Vi har brukt øl i masse mat de siste årene (se mer her), og juleølen er virkelig en vinner i maten. Den er mørk og pakket med masse deilig krydder og aromaer som får dampe seg inn i kjøttet. Som med kanelribba lagde vi en enkel “rub” som vi gned inn i ribba kvelden før og stekte på samme måte. Forskjellen var rubben og at vi byttet ut vannet med to dl juleøl.

Surkål og rødkål
Den tyngste jobben med surkål og rødkål er å snitte opp all kålen. Det finnes mange måter å gjøre det på, og mange bruker enten en ostehøvel eller mandolin. Vi foretrekker bruke en skarp kniv for å få litt jevnere biter med kål. Også syns vi det blir så mye søl med de andre metodene. Litt større biter av kål er også ekstra digg til coleslaw om sommeren. Så kutter man kål litt oftere enn bare jul og høst går det unna.

Surkål og rødkål tar fort to til tre timer å koke, men hvis du vil ha den litt crisp så holder det med en time. Du kan også koke den opp lengre, bare du passer på at det er væske i kjelen. For oss er det viktigste er at kålen inneholder syren og sødmen man ønsker å tillføre en rett. Så får man heller tilpasse hvor bløt den skal være etter hva den skal serveres med. Som det står i artikkelen i HA ville vi ikke ha den alt for bløt når vi skulle ha den nærme ett brød. Bløtt brød holder jo sjelden fasongen.

Surkål

 • 1 kålhode
 • 2ts karve
 • 2 grønne epler uten skall
 • 1 liter vann
 • 1ts salt
 • 2ss sukker
 • 1ss eplecidereddik

Eplene skrelles og snittes opp i mindre biter. Så er det egentlig bare å blande sammen krydder, salt, sukker og eplebiter med kålen og helle over 1 liter med vann. Kok det opp og la det putre forsiktig under lokk til du mener den er klar. Smak til med mer eddik til slutt.

Rødkål

 • 250 rødkål
 • 2ss farin-brunt
 • 1ss balsamico
 • 3ss eplecider
 • 1/2. Ts allehånde
 • Vann så det dekker

Rådkålen lages etter samme metode som rødkålen, men her koker man inn mer eddik pr mengde kål i starten. Dog like enkel. På mengden vann så er det bare å ha i så det dekker.

Dressing

 • 2 deler rømme
 • 2 deler majones
 • 1 del dijon senep

Skal du lage grytebrød pleier jeg å gå til Olav for grunnoppskriften. Den finner du her.

Dadlene la vi i solbærsaft over natta, Det aller beste hadde nok vært portvin, men alkohol er det ikke alle som kan konsumere om dagen.

God jul og god nytt år til nye og gamle lesere.

Her er flere julesaker
Øldampet pinnekjøtt
Havreflarn
Julegaver til en som er glad i mat
Julekaker uten smør
Svigermors waldorfsalat
Brente mandler

By christoph

Rastløs matblogger med spesiell interesse for pizza, øl, kaffe, grillmat og alt annet som er sølete syndig og fristende.